Van Dalen maakt deels doorstart

©ANP

De storm in de winkelstraat eist opnieuw een slachtoffer. De Nederlandse schoenwinkelketen Van Dalen is failliet, maar een derde van de vestigingen zou overgenomen worden

De keten heeft 39 winkels, waarvan zes in ons land in onder andere Gent, Brugge, Antwerpen en Leuven. De winkels zijn nog open om de nog aanwezige voorraad te verkopen. Daarna is de toekomst onzeker, meldde curator Marc van Zanten in de loop van de dag.

's Avonds kwam hij met de melding dat de groep een gedeeltelijke doorstart maakt, circa een derde van de winkels wordt overgenomen door Yari Holding. Daardoor zouden 125 van de 360 werknemers hun baan behouden, hoeveel Belgische daarbij zijn is niet duidelijk.

Twaalf zaken op toplocaties hoeven de deuren niet definitief te sluiten. Inclusief de winkels van Dr. Adams, Bitter, Dicapolavori en Jan Jansen bezit moederberijf Ardenberg krap vijftig zaken. De schoenenketens van Ardenberg waren volgens Van Zanten met te veel winkels actief in een krimpende markt.

Ook konden de winkels het niet bolwerken tegen de opkomst van internet als marktplaats voor schoenen.Yari Holding wil met de twaalf overgenomen winkels naar eigen zeggen de basis leggen voor een franchiseformule waarzelfstandige schoenenverkopers zich kunnen aansluiten.

Van Dalen is ten onder gegaan door dezelfde tendensen die eerder al ketens zoals Schoenenreus, Mexx en Talking French deden kapseizen. Volgens Van Zanten is het grootste probleem overcapaciteit in de sector. 'De daling van het aantal winkels houdt geen gelijke tred met de daling in de behoefte.'

De overcapaciteit wordt in de hand gewerkt door het feit dat steeds meer schoenen verkocht worden via het internet. Bovendien geven mensen volgens Van Zanten minder geld uit door de verslechterde economie. Dat populaire klerenketens zoals H&M en Primark steeds meer schoenen verkopen, maakt het ook moeilijker voor schoenwinkels. 'Ten slotte drukken hoge huurprijzen en lagere marges de liquiditeit.'

Dat was de jongste jaren te merken bij Van Dalen. Vorig jaar steeg de omzet naar 35,3 miljoen euro, maar ook het nettoverlies steeg van 1,5 miljoen euro naar 2,5 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud