A.S. Adventure voor de helft in handen van banken

A.S Adventure heeft onder verschillende merken 195 winkels in meerdere Europese landen ©A.S.Adventure

De outdoorketen A.S. Adventure komt voor bijna de helft in de handen van een groep van twaalf banken, waaronder ING. In ruil schelden die 85 miljoen euro aan schulden kwijt.

Dat blijkt uit een vonnis van een Amsterdamse rechtbank, waar het Nederlandse vakblad De Jurist over berichtte.

A.S. Adventure, ooit begonnen als het familiebedrijf Stock Américain, voerde al sinds de herfst gesprekken met zijn kredietverstrekkers over een schuldherschikking, omdat de met schulden beladen outdoorketen midscheeps getroffen werd door de coronacrisis. Ook voor die crisis verkeerde ze al in de financiële gevarenzone.

Voor de reddingsactie was de toestemming van een rechter vereist. Eerder deze week gaf de Netherlands Commercial Court (NCC) groen licht voor de operatie. Die houdt in dat het Franse investeringsfonds PAI en het management hun belang in de outdoorketen zien slinken tot bijna 55 procent en dat de banken ongeveer 45 procent van de aandelen in handen krijgen. PAI moet daarvoor wel een bijkomende kapitaalinjectie van 25 miljoen doen. In ruil schelden de banken een deel van de schulden kwijt. Parallel wordt de duurtijd van de leningen met vijf jaar verlengd.

Deze schuldherschikking geeft de A.S. Adventure extra slagkracht om de coronacrisis te helpen trotseren.
Kris Horrevorst
Financieel directeur A.S. Adventure

Het Franse investeringsfonds telde zes jaar geleden 400 miljoen euro neer voor de overname van A.S. Adventure en bezat 85 procent van de aandelen. De helft van dat bedrag werd geleend en werd, zoals altijd bij een met schulden gefinancierde overname (buy-out), afgewenteld op het overgenomen bedrijf. Daarnaast had A.S. Adventure 83 miljoen euro andere schulden. Na de schuldherschikking daalt de schuld tot zo'n 198 miljoen euro.

'Deze schuldherschikking geeft de groep extra slagkracht om de coronacrisis te helpen trotseren, maar vooral ook om de voorziene groeistrategie verder uit te werken in alle landen. Operationeel verandert niets', zegt financieel directeur
Kris Horrevorst.

A.S. Adventure

Omzet (2019): 600,3 miljoen euro.

Brutobedrijfswinst (ebitda): 38,2 miljoen euro.

Aantal winkels: 195, verspreid over België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland (Bever) en het Verenigd Koninkrijk (Cotswold Outdoor).

Aantal werknemers (voltijdsequivalenten): 3.000.

Corona

Door de winkelsluitingen en de coronacrisis bleven klanten in het voorjaar massaal weg bij A.S Adventure. Tijdens de eerste vijf maanden kromp de groepsomzet tegenover dezelfde periode het jaar voordien met een derde en dook de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) 4,9 miljoen in het rood.

Om de klap van de eerste lockdown te beperken, nam A.S. Adventure een resem maatregelen, gaande van een beperking van de investeringen tot flexibeler relaties met zijn leveranciers. De keten onderhandelde ook om een reeks huurprijzen te laten dalen.

Het bedrijf onderstreept dat zijn Belgische en Nederlandse poot ook in het uitzonderlijke 2020 rendabel bleven. ' Uiteraard viel de omzet terug door meerdere lockdowns, maar sterke onlineprestaties bewezen de kracht en betrouwbaarheid van de diverse winkelconcepten.' De groepsomzet kwam in 2020 een kwart lager uit op 428 miljoen euro en de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) daalde met meer dan de helft tot 16 miljoen.

Duitsland

Maar ook vóór 2020 was het niet allemaal peis en vree. In België en Luxemburg zette A.S. Adventure in 2019 weliswaar recordresultaten neer. en in Nederland, waar het actief is via de keten Bever, waren de prestaties sterk.

Maar in het VK moest de groep een 'company voluntary arrangement' aanvragen, een Britse variant van het gerechtelijk akkoord. Dat ging gepaard met een grondige herstructurering, de sluiting van meerdere winkels, kostenreducties en de vervanging van het lokale management. In Duitsland trok de moedergroep in april 2020 de stekker uit zijn lokale dochter McTrek.

Tijdslijn

1989: Emiel Lathouwers wordt de enige eigenaar van het familiebedrijf Stock Américain (S.A.).

1995: De eerste A.S. Adventure opent de deuren.

1998: De retailholding Mitiska stapt in (50%), twee jaar later koopt A.S. Adventure Cotswold Outdoor (VK).

2007: A.S. Adventure koopt Bever (Nederland) en de nieuwe groep wordt opgeslorpt door het investeringsfonds Lion Capital.

2015: PAI koopt de Belgische outdoorketen. Het betaalt ongeveer 400 miljoen euro.

2017: A.S. Adventure koopt zijn Duitse sectorgenoot McTrek.

2019: Herstructurering in het Verenigd Koninkrijk.

2020: Faillissement McTrek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud