AB InBev-familie brengt Zweedse havermelk naar beurs

Oprah Winfrey is een van de aandeelhouders van Oatly. ©REUTERS

Het Zweedse Oatly, bekend van zuivelproducten op basis van haver, heeft een aanvraag ingediend om op Wall Street te noteren. Tot de huidige investeerders in Oatly behoren wereldsterren als Oprah Winfrey en Jay-Z, maar ook de AB InBev-familie de Spoelberch.

In heel wat Belgische koffiehuizen, zoals die van Starbucks, staan de Oatly-producten al broederlijk naast de klassieke melkbussen en de sojamelk van Alpro. De havermelk ligt in ons land ook in de rekken van Albert Heijn en Bioplanet. Maar het merk groeit razendsnel.

Nochtans is Oatly geen jong bedrijf. Het Zweedse bedrijf bestaat sinds begin jaren 90 en begon als een spin-off van de universiteit van Lund, waar de technologie om vezelrijke haver om te zetten in vloeistof werd ontwikkeld voor mensen met lactose-intolerantie. De broers Rickard en Björn Öste richten op basis van die technologie Oatly op, maar dat leidde jarenlang een grijs bestaan.

Het bedrijf surft mee op een golf van hoogtechnologische voedingsbedrijven die met een plantaardig alternatief een dierlijk product nabootsen.

Vroege investeerder

Toen huidig CEO Toni Petersson bijna negen jaar geleden aan boord kwam, maakte hij van het saaie dieetproduct een hip merk met een eigenzinnige marketing die focust op ecologie en humor. Petersson, die ooit een leven als popster ambieerde, werd een YouTube-hit toen hij zich met een synthesizer midden in een graanveld zette om een aanstekelijk liedje met de tekst ‘Wow, no cow’ te zingen.

De voorbije jaren is de populariteit van Oatly fors gestegen. Het bedrijf surft mee op een golf van hoogtechnologische voedingsbedrijven die met een plantaardig alternatief een dierlijk product nabootsen om het te vervangen. De vraag naar plantaardig voedsel wordt geleid door millennials en consumenten van generatie Z, die graag geld willen uitgeven aan duurzame producten. Een van de vroege believers in de Oatly-producten, die intussen al in meer dan 20 landen worden verspreid, is Verlinvest, de holding van de AB InBev-familie de Spoelberch die in 2016 in het kapitaal stapte.

Beroemdheden in kapitaal

Vorig jaar deden al geruchten de ronde dat het Zweedse bedrijf plannen had om naar de beurs te trekken. Als opstapje haalde Oatly vorige zomer 200 miljoen dollar aan vers kapitaal op onder leiding van investeringsgroep Blackstone. Toen werden beroemdheden als rapper-ondernemer Jay-Z, tv-persoonlijkheid en zakenvrouw Oprah Winfrey, actrice-activiste Natalie Portman en gewezen Starbucks-topman Howard Schultz binnengehaald als investeerders. Bij die kapitaalronde werd Oatly gewaardeerd op 2 miljard dollar.

Nu heeft Oatly bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een aanvraag ingediend om op Wall Street een notering te krijgen. Analisten schatten dat de waardering van het bedrijf kan oplopen tot meer dan 5 miljard dollar. Sommige bronnen gewagen zelfs van om en bij de 10 miljard dollar. En dat voor een bedrijf dat in 2019 een omzet van 200 miljoen dollar realiseerde, en die vorig jaar vermoedelijk is verdubbeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud