Ackman start exit uit J.C. Penney

Bill Ackman tijdens een presentatie in New York - Foto Bloomberg ©Bloomberg

Na een pijnlijke nederlaag in de bestuurskamer van J.C. Penney, heeft beleggersactivist Bill Ackman afgelopen vrijdag een akkoord bereikt met de Amerikaanse retailgroep om zijn grote belang van de hand te doen. Dat blijkt uit een melding aan beurswaakhond SEC.

De precieze voorwaarden waaraan Ackman mag verkopen, zijn niet bekend. Uit de in het typisch juridische jargon opgestelde melding aan de SEC staat enkel dat de verschillende vehikels waarmee Ackman zijn belang aanhield, in 4 schijven hun belang mogen verkopen. Zodra het belang van Ackman onder de drempel van 5 procent zakt, vervalt de overeenkomst met J.C. Penney.

Nadat hij vorige week na een zelden gezien straatgevecht zijn ontslag indiende als bestuurder bij de retailer, was de grote vraag of en hoe Ackman zijn belang van 17,7 procent zou verkopen. Een snelle verkoop bleek geen optie.

Ackman houdt een fikse kater over aan zijn investering in J.C. Penney. Hij dook voor het eerst officieel op in het aandeelhouderschap van de retailer op 28 september 2010. Hij gokte op een turnaround bij het kwakkelende bedrijf. Toen die er maar niet kwam, begon hij felle kritiek te voeren op de directie onder leiding van CEO Myron E. Ullman.

George Soros

Hij vond echter geen steun in de raad van bestuur, en toen beursveteraan George Soros zich met een belang van 7,9 procent ook achter Ullman schaarde, raakte Ackman helemaal in de verdrukking. Hij werd verplicht om ontslag te nemen toen hij 2 brieven aan de raad van bestuur liet lekken naar de pers. J.C. Penney dreigde met een rechtszaak omdat die brieven binnen de vertrouwelijkheid van de bestuursvergadering zouden vallen.

Met de verkoopsovereenkomst kan Ackman deze episode eindelijk afsluiten. Hij blijft achter met een geschat verlies van om en bij de 600 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud