Acties ontsieren Amazons kortingenfestival

Acties van Greenpeace bij het Duitse Amazon-verdeelcentrum in Winsen. ©Georg Wendt/dpa

Maandag start 'Prime Day', het jaarlijkse kortingenfestival van de e-retailer Amazon. Stakingen in Duitsland en acties in de VS overschaduwen de shoppingbonanza.

Vanaf zondagavond middernacht tot dinsdagavond middernacht houdt Amazon zijn jaarlijkse shoppingfestival 'Prime Day'. Het is de eerste keer dat het twee dagen duurt. 

Met het festival zet Amazon zijn Prime-lidmaatschap in de kijker. De abonnementsformule geeft toegang tot gratis levering binnen 24 uur, allerlei diensten zoals het videostreamingplatform Prime Video en dus ook tot de kortingen van Prime Day. Wereldwijd zijn er al meer dan 100 miljoen Prime-leden. Amazon belooft hen meer dan een miljoen dealtjes.

Sinds november 2017 kunnen ook Belgen Prime-lid worden. Ze betalen 5,99 euro per maand voor een Prime-abonnement of 49 euro per jaar. De eerste maand is gratis. Belgen moeten wel shoppen op een Nederlandstalige subsite van de Duitse Amazon-site. 

Loondispuut

Net in Duitsland roept Prime Day veel verzet op. Er staan maandag acties op de planning in zeven distributiecentra van Amazon in Duitsland, meldt het internationale persagentschap Reuters. De Duitse vakbond Verdi voert al langer strijd tegen de e-commercereus. 

We zien een beperkte deelname aan de staking met geen impact op onze activiteiten en dus ook geen impact op de leveringen
Amazon

Aan de basis ligt een loondispuut. Verdi vraagt dat Amazon een cao afsluit in lijn met de retailsector. De lonen in de Duitse retail zijn hoger dan die in de logistiek. De vakbonden gebruiken de slogan 'Geen korting op ons inkomen' als verwijzing naar Prime Day. Er zijn ook acties van Greenpeace. 

Amazon zegt in een reactie aan De Tijd dat het een 'faire en verantwoordelijke werkgever is zonder cao'. 'De lonen in onze logistieke centra liggen aan de bovenkant van het vork van wat betaald wordt bij vergelijkbare jobs.' 

Deportatie van migranten

Het valt af te wachten of de stakingen in Duitsland een impact hebben op de leveringen in België. Amazon maakt zich sterk dat er geen impact is. 'We zien een beperkte deelname aan de staking, geen impact op onze activiteiten en dus ook geen impact op de leveringen', stelt het. Amazon belevert België ook vanuit Frankrijk. 

Ook in de Verenigde Staten zijn acties gepland. In minstens zeven steden plannen actievoerders op straat te komen tegen de arbeidsomstandigheden bij Amazon. Er is ook kritiek op de banden tussen Amazon en het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid.

De data van dat departement staan op servers van Amazons online opslagdienst Amazon Web Services (AWS). Amazon stelt het ministerie zo in staat de deportatie van illegale migranten te organiseren, menen de actievoerders. 

Records

Ondanks de strubbelingen is de kans groot dat tijdens Prime Day weer alle records sneuvelen. Shoppers zullen over de twee dagen 5,8 miljard dollar uitgeven, zo pronostikeert het onderzoeksbureau Coresight Research.

Vertaald naar uitgaven per uur is dat een stijging met 11 procent vergeleken met vorig jaar. Toen gingen er in 17 landen meer dan 100 miljoen producten over de digitale toonbank. Daar zijn steevast miljoenen Amazon-producten bij. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud