'Ahold communiceerde te laat over Delhaize-gesprekken'

©AFP

Ahold heeft te lang gewacht met de bevestiging dat het fusiegesprekken voerde met de Belgische supermarktketen Delhaize. Dat oordeelt de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een brief aan de directie van Ahold, schrijft Het Financieele Dagblad.

'Waarom heeft Ahold pas op dinsdag haar aandeelhouders geïnformeerd?', zo vraagt de Nederlandse aandeelhoudersvereniging zich in de brief af. Volgens de VEB zijn de Ahold-aandeelhouders gedupeerd, omdat ze geen informatie kregen over de fusie.

De Tijd berichtte op zaterdag 9 mei dat Ahold  en Delhaize  fusiegesprekken voerden en dat die zich in een preliminair, aftastend stadium bevonden. Op maandag 11 mei schoten de koers van Ahold en Delhaize daardoor de hoogte in. Delhaize eindigde die dag 14,5 procent hoger, Ahold 5,5 procent. De bevestiging van de gesprekken kwam er pas op dinsdagmorgen.

Volgens de VEB hebben aandeelhouders nu mogelijk schade gehad, vooral aandeelhouders die maandag 11 mei hun aandeel verkochten. Fusiegesprekken zijn koersgevoelige informatie. Als dergelijke gesprekken uitlekken, dan moet een bedrijf zo snel mogelijk over berichten, stelt de VEB.

Geen vuiltje aan de lucht

Voor Ahold is er geen vuiltje aan de lucht. 'De VEB doet een aantal aannames die we graag voor rekening van de VEB willen laten', zegt een woordvoerder in het Financieele Dagblad. 'We handelen in al onze berichtgeving conform wet- en regelgeving.'

Ahold zegt dat de gesprekken tussen Ahold en Delhaize in de verkennende fase zitten, en kan niet dieper ingaan op hun inhoud. 'We hebben gezegd dat we bij materiële ontwikkelingen met berichtgeving zullen komen', aldus de woordvoerder.

De Belgische aandeelhoudersfederatie VFB ziet voorlopig ook geen probleem. 'Wij gaan uit van de goede trouw van de bedrijven in kwestie', aldus voorzitter Paul Huybrechts. 'Indien later zou blijken dat er toch sprake is van kwade wil, zoals handel met voorkennis, rekenen wij erop dat beurswaakhond FSMA zal optreden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud