Ahold Delhaize mengt zich in strijd om Hema

©Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

De supermarktketen Ahold Delhaize aast al sinds 2007 op Hema en waagt nu - voor de derde keer - haar kans.

Volgens Het Financieele Dagblad heeft Ahold Delhaize de zakenbank Lazard aangesteld om het dossier in goede banen te leiden.

Als Ahold Delhaize - het moederbedrijf van Albert Heijn, Delhaize en Bol.com - met de prooi aan de haal gaat, zou het derde keer goede keer zijn.

In 2007 toonde het bedrijf al interesse, maar toen ging Lion Capital met Hema lopen. Toen die Hema drie jaar later weer te koop zette, deed Ahold Delhaize naar verluidt een bod van 1,3 miljard euro (inclusief schulden), maar Lion wilde meer.

Eerder circuleerden ook al berichten dat de warenhuisketen Jumbo, Mirage Retail Group (het moederbedrijf van Blokker), de investeringsgroep Parcom en het Amerikaanse Flacks Group overwegen een bod te plaatsen.

Stormweer

Hema belandde door de coronacrisis in stormweer. Door problemen met de terugbetaling van een lening kwamen de schuldeisers aan zet. Door de omzetting van hun schulden in aandelen namen ze de controle over het bedrijf over, tot grote frustratie van de Nederlandse zakenman-eigenaar Marcel Boekhoorn.

Boekhoorn was eind 2018 eigenaar geworden van Hema en stopte er een bom geld in om een turnaround te realiseren. Maar voor de Nederlander - die gekend staat als de ‘man die lachend rijk wordt’ - liep het faliekant af. Zijn ultieme voorstel werd door de schuldeisers afgewezen. Die rekenden erop dat ze meer geld uit de brand kunnen slepen door de keten zelf over te nemen en te verkopen aan een derde partij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud