Ajuinen, confituur en panty's, maar weinig Ahold bij Delhaize

Delhaize-voorzitter Mats Jansson (rechts) en CEO Frans Muller (midden) op de algemene vergadering van de distributiegroep. ©Jonas Roosens

Wie op de algemene aandeelhoudersvergadering van Del-haize uit was op nieuws over Ahold kwam van een kale reis terug. Sommigen hadden meer interesse voor de problemen om ajuinen of panty’s in hun supermarkt te vinden.

Ahold. Ahold. Ahold. Bijna alles draaide op de algemene vergadering van Delhaize rond de fusiegesprekken met de Nederlandse fusiegroep. Maar alle vragen over het onderwerp werden door CEO Frans Muller en voorzitter Mats Jansson vakkundig van de tafel geveegd met hetzelfde antwoord: ‘Wij hebben bevestigd dat we preliminaire gesprekken voeren met Ahold. Als er meer te melden is, zullen we daarover communiceren.’ Het topduo wou ook niet kwijt wie van de twee groepen het initiatief nam om de andere te benaderen. Sinds beide groepen midden mei het bericht uit De Tijd over de fusiegesprekken bevestigden, heerst een totale radiostilte rond de inhoud van de gesprekken.

Delhaize  had alle voorzorgen genomen om de journalisten en de aandeelhouders en de bestuurders netjes uit elkaar te houden. Na de aandeelhoudersvergadering werd de pers vriendelijke maar kordaat naar een korte persconferentie geleid. De receptie voor aandeelhouders en bestuurders was off limits voor de pers. Een ongewoon hoog aantal veiligheidsagenten werd daarvoor ingezet. Dat is hoogst ongebruikelijk. Die veiligheidsagenten moesten ook een eventuele actie van de vakbonden ontmoedigen. De christelijke en liberale vakbonden van Delhaize hadden postgevat aan de ingang van het hoofdkwartier van de groep. Ze hadden een bruidspaar meegebracht. Daarmee verwezen ze naar hun eerdere kritiek op het management dat die met zijn Belgische herstructurering ‘de bruid had klaargemaakt om uitgehuwelijkt te worden aan Ahold’.

54%
Het remuneratieverslag van Delhaize werd met 54 procent van de stemmen verworpen.

Enkele aandeelhouders hadden meer interesse voor de leveringsproblemen na de lange staking bij Delhaize en deden bij de top van de distributiegroep hun beklag omdat ze in hun supermarkt geen ajuinen, panty’s of confituur vonden. ‘Mijn vrouw en ik zijn dan maar naar de Aldi gegaan’, zei een aandeelhouder tot groot jolijt van het aanwezige aandeelhouderspubliek. Muller erkende de problemen. ‘Het geld dat u hebt uitgegeven bij Aldi, is geld dat wij te weinig in onze bevoorrading hebben gestoken, maar we hebben de problemen intussen grotendeels weggewerkt.’

Viel er dan niets te rapen? Toch wel. Zo liet voorzitter Mats Jansson weten dat hij zijn consultancy-opdracht voor de zakenbank JPMorgan opschort om alle schijn belangenvermenging weg te nemen. JP Morgan adviseert Ahold in zijn gesprekken met Delhaize, al wilde Jansson ook dat niet met zoveel woorden bevestigen.

Remuneratieverslag weggestemd

Opmerkelijk was ook dat de aandeelhouders van Delhaize - hoofdzakelijk grote institutionele aandeelhouders - het remuneratierapport met 54 procent wegstemden. Het adviesbureau voor beleggers ISS had daartoe opgeroepen. Voorzitter Jansson was daar ‘heel teleurgesteld’ over. ISS en de aandeelhouders die het advies volgden, kunnen niet leven met de bonussen van 1,9 miljoen euro die Delhaize in 2014 uitkeerde aan de topmanagers die aan boord bleven nadat CEO Pierre-Olivier Beckers werd vervangen door de huidige topman Frans Muller.

De Zweed had ook nog een woord voor ex-CEO en afscheidnemend bestuurder Pierre-Olivier Beckers, ‘Mister Delhaize’ in zijn woorden. Beckers kreeg op aangeven van Jansson applaus, maar paste wel voor de kans om zelf iets te zeggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud