M/V van de dag

Albert Heijn-veteraan moet HEMA redden

Saskia Egas Reparaz heeft bijna twintig jaar carrière achter de rug bij HEMA's grote rivaal Ahold Delhaize.

Na een uiterst woelige periode moet Saskia Egas Reparaz de winkelketen HEMA weer op het juiste spoor krijgen.

De Nederlandse winkelketen HEMA heeft meer vrouwen dan mannen als klant. En nu krijgt ze een vrouwelijke CEO - de eerste sinds de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam in 1926 werd opgericht. Saskia Egas Reparaz (47) neemt de teugels over na woelige jaren, waarin de ene eigenaar de andere afwisselde. De CEO bleef al die tijd Tjeerd Jeegen, maar na de zoveelste eigenaarswissel is zijn rijk uit.

De keuze voor een vrouw noemt een ingewijde in Het Financieele Dagblad 'geen doel, maar een mooie bijkomstigheid'. 'Ze was de beste kandidaat. HEMA kan wel een vrouw aan het roer gebruiken nadat het jaren is gedomineerd door mannelijke, Angelsaksische krachten.'

Begonnen aan de kassa

De nieuwe eigenaars van HEMA willen de nadruk leggen op de kernmarkten: Nederland, België en Frankrijk.

Egas Reparaz wordt volgens het persbericht 'breed gewaardeerd om haar verbindende kwaliteiten en klantgerichte, innovatieve aanpak die groei vooropstelt'. De Nederlandse met Spaanse naam - haar vader emigreerde om bij Philips te werken - heeft heel wat jaren in de winkelsector op de teller. De voorbije 2,5 jaar was ze de grote baas van Etos, de drogisterijketen van de Nederlandse winkelgroep Ahold Delhaize. Daarvoor was ze meer dan 15 jaar actief bij Albert Heijn, het vlaggenschip van Ahold Delhaize waar ze ooit aan de kassa begon. Ze was er onder andere hoofd marketing en communicatie en zette de winkels van AH To Go op de kaart.

300 miljoen
Schulden
HEMA torst 300 miljoen euro schulden. Dat is drie keer de brutobedrijfswinst (ebitda) van in het precoronajaar 2019.

Met haar overstap verlaat Egas Reparaz Ahold voor zijn grote concurrent: de ondernemersfamilie Van Eerd, de eigenaar van Albert Heijns grote rivaal Jumbo. De Van Eerds kochten HEMA eind vorig jaar, samen met het investeringsfonds Parcom. Het is duidelijk dat ze met HEMA een andere weg uit willen, met meer nadruk op de kernmarkten: Nederland, België en Frankrijk.

Niet alleen die strategische keuze moet Egas Reparaz, die Economie studeerde in Amsterdam en San Francisco, mee vormgeven. Ze moet van HEMA ook weer een gezond bedrijf maken. De keten belandde op het slechte pad toen ze in 2007 in handen kwam van het Britse investeringsfonds Lion Capital, dat HEMA overlaadde met schulden. Een jaar geleden zat HEMA op een schuldenberg van 750 miljoen euro, meer dan zeven keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Er stond 1,8 miljard euro omzet tegenover.

Bootcamptraining

De Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn, die de keten in 2018 overnam, wou HEMA weer op de kaart zetten, maar toen in het voorjaar van 2020 het coronavirus uitbrak en in verschillende landen winkels dichtgingen, vonden de schuldenaren het welletjes geweest. Boekhoorn werd afgevoerd en ze namen het bedrijf zelf in handen. Ze verkochten de keten aan de familie Van Eerd en scholden een groot deel van de schulden kwijt, waardoor het bedrijf op dit moment nog voor zo'n 300 miljoen euro in het krijt staat.

Ook 2021 dient zich uitdagend aan, want terwijl de Belgische en de Franse winkels weer open zijn, gingen die in Nederland enkele weken geleden dicht. Egas Reparaz moet HEMA de coronacrisis helpen te overleven. Haar winnaarsmentaliteit komt daarbij van pas. Want of het nu om haar studies of sport ging, Egas Reparaz vliegt er al van jongs af stevig tegenaan.  'Ik was best fanatiek, ook als het om schoolprestaties ging. Mijn ouders moesten me weleens afremmen', zegt ze op de Nederlandse website RetailTrends. Twee keer per week zit ze in de fitness voor een bootcamptraining. Haar andere hobby - wedstrijden van haar favoriete voetbalclub Ajax bijwonen - staat noodgedwongen op non-actief.

Zelf heeft ze ook een grote supportersclub, blijkt uit de reacties op haar benoeming op dezelfde site. 'Heel veel succes, mevrouw Egas Reparaz. Een groot deel van Nederland wil gewoon dat het goed gaat met HEMA.' 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud