Aldi Süd pompt 3 miljard in expansie VS

Een winkel van Aldi Süd in de Amerikaanse staat Georgia - Foto Bloomberg ©Bloomberg

De Duitse harddiscountketen Aldi Süd, niet te verwarren met Aldi Nord dat ook in ons land actief is, heeft ambitieuze groeiplannen in de VS. Het bedrijf investeert 3 miljard dollar in zijn expansie voor de komende vijf jaar, wat 650 nieuwe winkels moet opleveren.

Aldi Süd is nu al goed vertegenwoordigd in de VS, met zowat 1.300 winkels verspreid over 32 deelstaten, hoofdzakelijk in het oosten van het land. Maar de groep wil dus meer, en trekt daar 3 miljard dollar voor uit.

De groep wil nu vooral Californië veroveren. Geen eenvoudige opdracht. De Britse retailgrootmacht Tesco beet zich de tanden stuk op die staat, en trok zich begin dit jaar volledig terug uit de VS. Californië is een beestje apart in de VS. Indien het een onafhankelijk land zou zijn, is de economie groot genoeg om meteen lid te worden van de G8.

Maar dat schrikt Aldi Süd dus niet af. 'Wanneer de expansie rond is, zal Aldi winkels hebben van de oostkust tot de westkust van de VS', verklaart het bedrijf in een persbericht. 'We zullen daarbij naar verwachting maandelijks 45 miljoen klanten bedienen.'

De plannen van Aldi zijn dus niet meteen een aanval op Delhaize-keten Food Lion. Niet dat de twee elkaar nu al niet tegenkomen. Aldi is op die manier een van de discountketens die het Food Lion moeilijk maakt op vlak van prijs. Maar door de blik nadrukkelijk op het westen te richten, verandert dit op zich weinig voor Delhaizes grootste keten in de VS.

Aldi Nord, de andere helft van het gesplitste imperium van de Duitse broers Albrecht, is ook actief in de VS. De groep, die ook in ons land actief is, baat er Trader Joe's uit. Dat is, vreemd genoeg, geen harddiscounter. Met een 450-tal winkels is het ook een veel kleinere speler op de Amerikaanse retailmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud