Alibaba groeit explosief

Jack Ma, de stichter van Alibaba ©AFP

De Chinese e-commercereus Alibaba zet in het recentste kwartaal zijn indrukwekkende opmars verder. De omzet groeide met 42 procent.

Alibaba's omzet kwam in het kwartaal tot eind juni uit op omgerekend 14,6 miljard euro. Dat is niet alleen 42 procent meer dan een jaar eerder, maar ook ruim het dubbele van twee jaar eerder. De in New York genoteerde groep  presteert daarmee boven de analistenverwachtingen.

Alibaba slaat munt uit de versnelling van de onlineverkoop in zijn thuisland, en dat ondanks de vertraging van de Chinese economie. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers kwam in juni uit op 755 miljoen, 34 miljoen meer dan eind maart. Met zijn marktplaats Taobao weet Alibaba in het bijzonder de consumenten in kleinere Chinese steden beter te vinden.

755 miljoen
E-commerce
Het aantal actieve gebruikers van de Alibaba-webwinkel

De internetgigant werkt ook aan externe groei. Alibaba zou branchegenoot Kaola over van Netease, meldt het Chinese zakenblad Caixin. Alibaba zou 2 miljard dollar in contanten neer willen tellen voor het bedrijf dat bekend is omdat het veel buitenlandse merken aan Chinese consumenten verkoopt.

Verder wordt de groep steeds groter in de markt voor clouddiensten. Daar haalde het bedrijf een omzet die twee derde hoger uitviel dan een jaar eerder.

Jack Ma

De kwartaalwinst steeg met 150 procent tegenover van dezelfde periode vorig jaar, tot ongeveer 2,4 miljard euro. De vergelijking wordt wel vertekend door uitzonderlijke kosten vorig jaar. Zonder die uitgaven groeide de winst met een kwart.

Vanaf volgende maand wordt CEO Daniel Zhang ook de voorzitter van de groep. Hij volgt in die functie stichter Jack Ma op. De overgang werd meer dan een jaar voorbereid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud