voorkennis

Alle macht aan de arbeider

©REUTERS

Centraal in het rapport van Walmart, de grootste private werkgever ter wereld: de meest schaarse grondstof van allemaal, arbeid.

Het meest opvallende in de Dow Jones in 2021 is niet de best presterende component van de Wall Street-barometer. Dat is Goldman Sachs . Het beurshuis weet, noblesse oblige, prima op het euforisch beursklimaat te surfen.

Verrassender is de pechstrook van de rally: Walmart kijkt sinds Nieuwjaar tegen 3 procent verlies aan. De Amerikaanse gigant is naast de grootste retailer ook de grootste private werkgever ter wereld. De groep telt 2,2 miljoen werknemers (sorry, medewerkers). Het gros - 1,5 miljoen - op de thuismarkt, want all-American Walmart is zoals de belgitude van Colruyt: niet vlot te exporteren.

De reden voor de matte prestatie is de outlook die CEO Doug McMillon in februari schetste voor het lopende boekjaar. Een omzetgroei van enkele procentjes en een bedrijfswinst die licht afneemt. Een outlook die McMillon dinsdagmiddag waarschijnlijk bij het kwartaalrapport zal herhalen.

Een deel van de verklaring is de weerbots van een bij de start van de pandemie frenetiek hamsterende consument. Wat pakweg wc-rollen betreft, kunnen we even voort.

Belangrijker zijn de trends die de pandemie versneld heeft. Eén: e-commerce. In concurrentie met Prime van Amazon lanceerde de warenhuisgigant Walmart+: een abonnementendienst met gratis levering van kruidenierswaren op de dag van bestelling. Maar om Jeff Bezos te beconcurreren moet je op zijn Bezos met miljarden goochelen. Walmart investeert dit jaar 14 miljard dollar in logistiek en automatisering.

Twee: personeel. In anticipatie op de postpandemische boom van opgepotte stimuluscheques schreeuwt America Inc om personeel. Het ministerie van Arbeid telt dik 8 miljoen openstaande vacatures, een record (zie grafiek).

En drie: om te vermijden dat Amazon of andere werkgevers bij de associates van Walmart gaan shoppen, moet McMillon zijn medewerkers beter betalen. 'Vorig jaar gaven we 165.000 medewerkers een loonsverhoging, dit jaar 425.000', klonk het in februari.

Walmart belooft het gemiddeld uurloon tot de niet zo woeste hoogte van 15 dollar per uur op te trekken. Wall Street schoot in een kramp. Gelet op de vele vacatures gaat Wall Street een krampachtig jaar tegemoet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud