Amazon doet eerste toegevingen op belastingkritiek

De kantoren van Amazon en enkele andere Amerikaanse multinationals in de Luxemburgse 'Clausen Valley'. ©AFP

De Europese inkomsten van het internetbedrijf Amazon worden niet langer in een Luxemburgse vennootschap geboekt, maar in het land van aankoop. Daardoor betaalt Amazon belastingen in de verschillende Europese lidstaten. Maar het is niet duidelijk of het bedrijf ook afstapt van zijn lucratieve beleid rond royalty's.

Naar eigen zeggen is Amazon  al twee jaar bezig zijn met de nieuwe structuur voor het betalen van zijn belastingen. Daardoor geeft het bedrijf zijn inkomsten voortaan aan in het land van aankoop.

'Dat gebeurt al in het Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje. Binnenkort komt daar ook Frankrijk bij', liet het Amerikaanse bedrijf dinsdag weten aan het Franse persagentschap AFP. Amazon bevestigt zo een bericht uit de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal van maandag.

Vroeger sluisde Amazon zijn winst weg in twee stappen. Eerst werd de winst uit Amazon.de, Amazon.fr en Amazon.co.uk verzameld in een Luxemburgse vennootschap. Dat doet het nu niet meer. Maar het is onduidelijk of ook de tweede stap wordt opgegeven. Daarin moest de Luxemburgse vennootschap royalty's betalen aan een andere Luxemburgse Amazon-vennootschap, die eigenaar is van het merk Amazon en andere intellectuele eigendommen. Inkomsten uit rolaylty's zijn in Luxemburg belastingvrij. Als de Britse, Spaanse, Italiaanse en Duitse vennootschappen nog steeds royalty's moeten betalen aan de Luxemburgse vennootschap, is dat nog steeds erg voordelig voor Amazon.

Eerder dit jaar begon de Europese Commissie een onderzoek naar de overeenkomst die Amazon heeft met Luxemburg. In een voorlopige conclusie meldde Brussel dat de belastingvoordelen in strijd zijn met het Europees recht.

De Europese Commissie heeft de strijd tegen belastingontwijking door multinationals onlangs opgevoerd. Eerder kwam de toezichthouder met soortgelijke bezwaren tegen afspraken die de Nederlandse fiscus heeft met koffieketen Starbucks  . Ook deals van Luxemburg met de Italiaanse autofabrikant Fiat  en van technologiegigant Apple  met de Ierse overheid worden onder de loep genomen.

Een oordeel van de onderzoekers wordt overigens niet voor 1 juni verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud