Amazon gooit in China handdoek in de ring

©Bloomberg

De Amerikaanse e-commercereus Amazon.com slaagt er niet in om zich in China overtuigend op de kaart te zetten. Het bedrijf trekt de stekker uit zijn marktplaats voor lokale Chinese producten.

Vanaf 18 juli zal Amazon  in China, naast online clouddiensten, alleen nog producten van buitenlandse aanbieders verkopen. De marktplaats waar Chinese shoppers lokale producten kunnen kopen, wordt tegen dan gesloten.

Amazon zal er nooit in slagen om bestellingen in China even snel te leveren als Tmall (Alibaba) en JD.
Ker Zheng
Marketingspecialist

De terugtrekking van Amazon geeft aan hoe moeilijk het voor de westerse digitale reuzen is om op te boksen tegen het ‘ecosysteem’ van Chinese internetbedrijven. De online marktplaats Tmall, een onderdeel van Alibaba,  en JD.com  hadden vorig jaar 82 procent in handen van de Chinese e-commercemarkt. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau iResearch Global.

Logistieke centra

Een woordvoerster van Amazon bevestigt dat de klanten van de marktplaats worden verwittigd dat de dienst verdwijnt. Volgens bronnen van de nieuwsdienst Reuters zullen Chinezen wel nog bij de wereldwijde webwinkel (Global Store) van Amazon terechtkunnen om spullen te kopen van bedrijven uit de VS, China, Duitsland en Japan.

De dienstverlening aan lokale bedrijven wordt afgebouwd en de status van enkele logistieke centra wordt bekeken. Sommige moeten mogelijk de deuren sluiten, klinkt het.

Niet verbaasd

Analisten zijn niet verbaasd over de beslissing van Amazon. ‘Het is er niet winstgevend en het groeit er niet’, zegt Michael Pachter at Wedbush Securities.

Ker Zheng, marketingspecialist bij de Chinese e-commerceconsultant Azoya, zegt dat Amazon in China geen concurrentiële voordelen heeft tegenover zijn lokale rivalen. ‘Tenzij je op zoek bent naar een specifiek importproduct, hebben Chinese consumenten geen reden om voor Amazon te kiezen. Amazon zal er nooit in slagen om bestellingen even snel te leveren als Tmall en JD’, zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud