Amazon plant magazijn vlak over de Belgische grens

Dit Duitse Amazon-magazijn in Werne bij Dortmund werd pas in november geopend, maar de e-commercereus heeft alweer een nieuw Duits magazijn in de steigers gezet. ©EPA

De Amerikaanse e-commercereus gaat 1.000 nieuwe jobs scheppen door een magazijn te openen in Mönchengladbach, dat op 80 kilometer van Genk ligt.

Het stadsbestuur van Mönchengladbach heeft alvast zijn toestemming gegeven voor het megamagazijn van de Amerikaanse techreus Amazon , meldt de Duitse krant Rheinische Post op basis van bronnen die betrokken zijn bij het dossier.

Er zullen meer dan 1.000 mensen werken, maar op piekmomenten kan dat aantal nog fors oplopen, stelt de krant. Het magazijn zal 15 voetbalvelden groot zijn.

11
Gepakt en gemazeld
Amazon heeft 11 magazijnen in Duitsland.

Amazon is gepokt en gemazeld in Duitsland. Het bedrijf heeft er elf magazijnen en tien kantoren. Daar werken in totaal 12.000 werknemers.

Het nieuwe magazijn, dat op amper 50 kilometer van de Belgische grens ligt, zal meer dan waarschijnlijk ook van belang zijn voor België. Amazon bedient heel wat Belgische en Nederlandse Amazon-klanten vanuit Duitsland. De Nederlandstalige website - en het bijbehorende Prime-abonnement - wordt volledig verzorgd door Amazon Duitsland.

Zalando

De regio rond Mönchengladbach staat erg sterk qua e-commercelogistiek. De kleding die Belgen bij Zalando    bestellen, komt ook uit een magazijn in de Duitse stad.

Het is de zoveelste keer dat een e-commercebedrijf een magazijn bouwt op een boogscheut van België. Ruim een jaar geleden begon Amazon al aan de bouw van een Duits magazijn op 200 kilometer van de Belgische grens.

Enkele maanden geleden nam het Nederlandse Bol.com een nieuwe stapelplaats in gebruik in het Nederlandse Tilburg en Coolblue breidde zijn magazijn in die regio uit, mede door zijn succes in België. Supermarktketen Lidl bouwt een e-commercemagazijn in Roosendaal, op 10 kilometer van de Belgische grens.

Loonkosten

Heel wat Belgische winkelbedrijven klagen dat de loonkosten in België te hoog zijn, waardoor bedrijven ervoor kiezen zich in Duitsland of Nederland te vestigen. Vandaag (woensdag) zegt de CEO van de magazijnenbouwer WDP aan De Tijd dat België mede daardoor de boot van e-commerce definitief gemist heeft.

Toch zijn er in België enkele successen. Zo hebben grote logistieke bedrijven zoals Katoen Natie, Kuehne + Nagel en Bleckmann hier e-commercemagazijnen. Bleckmann verzorgt onder andere de e-commerce van de kledingketen JBC. Kuehne + Nagel huisvest het Europese e-commercemagazijn van de speelgoedmaker Lego.

Nike heeft in de Kempen drie magazijnen die kleding versturen naar Europa en daarbuiten. In Ham bouwt de Amerikaanse sportkledingmaker momenteel een vierde magazijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud