Amerikaanse winkelketens fuseren als wapen tegen Amazon

Rite Aid heeft duizenden drugstores in de VS. ©Bloomberg

De Amerikaanse supermarktketen Albertsons neemt sectorgenoot Rite Aid over. De fusie, goed voor een marktwaarde van 24 miljard dollar, moet beide bedrijven extra schaal opleveren in de strijd tegen Amazon.

Rite Aid , een typische Amerikaanse drugstore die naast geneesmiddelen ook verzorgingsproducten en elektronica verkoopt, was voorbestemd om samen te gaan met het grotere Walgreens Boots Alliance , maar die miljardendeal kreeg geen groen licht van de me­de­din­gings­au­to­ri­tei­ten. Walgreens Boots kocht daarom slechts 1.900 van de 4.600 Rite Aid-winkels.

De overige Rite Aid winkels vallen nu in handen van Albertsons, de niet-genoteerde groep achter de gelijknamige supermarktketen en 18 andere winkelformules als Safeway en Randalls. De gecombineerde groep wordt gewaardeerd op 24 miljard dollar, schrijft The Wall Street Journal.

Schaalvergroting

Door samen te gaan ontstaat een groep met 83 miljard dollar omzet en die schaalvergroting helpt om het hoofd te bieden aan de internetgigant Amazon , dat zich door de overname van Whole Foods Market op het terrein van de klassieke supermarkten waagde, en de grootste Amerikaanse marktleider Walmart  , die zich versterkt in e-commerce.

'We weten dat schaalgrootte belangrijk is. We blijven groeien om te concurreren met alle concurrenten, niet enkel met Amazon', zegt Bob Miller, de CEO van Albertsons. Hij wordt voorzitter van de nieuwe groep. John Standley, de CEO van Rite Aid, wordt topman van het geheel.

De fusiegroep, waarvoor nog een nieuwe naam wordt gezocht, zal 4.900 winkels en 4.300 apotheken tellen. Die zijn verspreid over het grootste deel van de VS, maar met een grote concentratie langs de kustgebieden. Daarmee is het een grote concurrent voor Ahold Delhaize , dat winkelketens bezit in de staten langs de oostkust.

De transactie, die bestaat uit een combinatie van cash en aandelen, leidt ertoe dat Albertsons de beursnotering van Rite Aid kan overnemen. Albertsons, dat enkele jaren geleden in handen viel van de private-equitygroep Cerberus,zag een eerdere poging tot een beursnotering in 2015 mislukken. De aandeelhouders van Albertsons zullen 71 procent van het fusiebedrijf controleren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud