Assistent IKEA-oprichter wordt CEO spilvennootschap

Het IKEA-logo op vlaggen aan een gebouw van de winkelketen in Nederland.

Inter IKEA, een spilvennootschap van de Zweedse meubelgigant, zal worden geleid door Jon Abrahamsson Ring, een gewezen naaste medewerker van de legendarische oprichter Ingvar Kamprad.

IKEA, de wereldmarktleider voor meubels, voert een belangrijke wijziging door aan de top. Inter IKEA, de vennootschap die het merk, het concept en de franchisingformules aanstuurt, krijgt vanaf september een nieuwe topman.  

Torbjörn Lööf (54) wordt na zeven jaar op de strategische post opgevolgd door Jon Abrahamsson Ring, meldt IKEA. De benoeming valt op omdat Ring een gewezen assistent is van Ingvar Kamprad, de begin 2018 overleden oprichter van IKEA die met zijn initialen aan de basis ligt van de naam van de groep.

Stagiair

Het is niet bekend of de aanstelling van Ring toeval is dan wel de wens van Kamprad of zijn nazaten. Ring ging meer dan twee decennia geleden aan de slag bij IKEA als stagiair en was vier jaar een naaste medewerker van Kamprad. Daarna vertrok hij om negen jaar lang bedrijven buiten de groep te leiden. In 2017 keerde hij terug naar IKEA.

Onder Lööf zette IKEA de grootste transformatie in zijn geschiedenis in, onder druk van de gewijzigde marktomstandigheden. De groep legt nu minder de focus op de grote woonwarenhuizen aan de rand van de stad en gelooft meer in winkels in het centrum van de steden. Ze begon ook met thuisleveringen en radicale nieuwigheden zoals het leasen van meubels. Lööf trok met IKEA ook naar 15 nieuwe markten en opent volgend jaar in Chili de eerste winkel in Zuid-Amerika.

Inter IKEA is mettertijd de spil geworden van de complexe bedrijvenstructuur die Kamprad installeerde, vooral om minder belastingen te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud