Bancontact gaat strijd met Google en Apple aan

Draadloos betalen met je smartphone is nu mogelijk met de apps van Android Pay en Bancontact. Het blijft wachten op Apple Pay. ©BELGA

Na Google lanceert nu ook Bancontact een manier om snel te betalen met je gsm. 'Dit kan een doorbraak betekenen voor betalen met je smartphone.'

Je gsm tegen de Bancontact-terminal houden. Meer moet je tegenwoordig niet doen om je boodschappen of nieuwe kleding te betalen in de winkel. Een code ingeven is niet langer nodig, zolang je niet meer dan 25 euro uitgeeft. Als je meer dan 25 euro betaalt, moet je wel je pincode ingeven.

Om met je gsm te betalen, moet je je toestel tegen de terminal houden. Een code ingeven is niet nodig als je minder dan 25 euro uitgeeft.

Al enkele maanden was betalen met je smartphone mogelijk via Android Pay van Googles moederbedrijf Alphabet , maar u kunt het nu ook met Bancontact, dat in handen van de Belgische banken is. Dat kan volgens de supermarktketen Delhaize   tot een doorbraak leiden. 'Bancontact is een bekende en vertrouwde naam', zegt woordvoerder Roel Dekelver.

Bakker om de hoek

Het mechanisme achter het systeem van Android en Bancontact is hetzelfde: je moet een app downloaden en nadien kun je betalen dankzij de NFC-chip in je toestel. NFC (Near Field Communication) is net als bluetooth een technologie die het voor elektronische toestellen mogelijk maakt met elkaar te communiceren.

De Bancontact-technologie is te gebruiken in veel Belgische winkels. 'Twee derde van de handelaars die een betaalterminal hebben, hebben een exemplaar dat draadloze betalingen aankan', zegt Bancontact-CEO Kim Van Esbroeck. Het gaat om grote winkelketens, maar ook de bakker om de hoek. 'Soms moeten ze meer betalen, maar vaak betalen ze hetzelfde tarief als met de gewone bankkaart. Dat hangt af van de leverancier van de terminal.'

Te veel partijen

De vraag rijst of er stilaan niet te veel partijen zijn die betalen met de gsm mogelijk maken. Zien handelaars en klanten binnenkort door de bomen het bos nog? 'Wij kiezen voor de grote namen, zoals Bancontact en Android', zegt Dekelver. 'Dat is ook voor Android het geval, zeker bij expats.'

'De klanten zullen beslissen welke methode ze verkiezen', zegt Van Esbroeck.

Android Pay

Ze maakt zich sterk dat Bancontact sterke troeven heeft om tot het winnaarskamp te behoren. 'Wij zijn voor iedereen beschikbaar, in tegenstelling tot Android Pay.' Via dat systeem kunnen voorlopig alleen klanten van BNP Paribas Fortis en KBC   betalen. Via de app van Belfius zijn smartphonebetalingen ook mogelijk, maar uiteraard alleen voor zijn klanten.

'Anders dan Android Pay zijn wij beschikbaar op gsm-toestellen die draaien op de besturingssystemen van Android, Apple en Windows', zegt Van Esbroeck. Apple- en Windows-gebruikers moeten wel wat meer moeite doen om te betalen. De gsm tegen de betaalterminal houden volstaat niet. Ze moeten een QR-code scannen voor ze kunnen betalen.

Binnenkort krijgen Bancontact en Android Pay er wellicht nóg een concurrent bij: Apple Pay  . Wanneer die smartphonebetaaldienst van het gelijknamige Amerikaanse techbedrijf naar België komt, is niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud