Banken willen dat FNG laatste webwinkel verkoopt

FNG was de eigenaar van de keten Brantano, die verdwijnt. ©BELGA

De banken die 260 miljoen euro verloren aan FNG, willen dat de modegroep zijn laatste activiteit - de Zweedse webwinkel Ellos - verkoopt.

Begin augustus ging de Belgische modegroep FNG failliet, maar niet helemaal. De vennootschappen FNG nv en Ellos bleven bestaan. FNG nv staat nog steeds op de beurs en is de eigenaar van de Zweedse kleding- en interieurwebwinkel Ellos.

De kans bestaat dat FNG binnenkort een lege doos wordt. De banken eisen dat FNG Ellos verkoopt, meldt de krant De Standaard. Het geld dat de verkoop oplevert, willen ze opeisen. De banken BNP Paribas Fortis, ING, Belfius en ABN AMRO verloren samen 260 miljoen euro bij het faillissement van FNG. Geld dat ze het modebedrijf van de ondernemers Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke in het voorbije decennium leenden om hun overnamestrategie te betalen.

Concreet hebben de banken de uitwinning van een borgstelling van 20 miljoen euro opgestart. Dat geld leenden ze FNG dit voorjaar, toen het bedrijf in acute moeilijkheden kwam.

Mooie prijs

De banken rekenen erop dat Ellos een mooie prijs kan opleveren. Ellos - dat alleen online actief is - groeit al jaren in een stevig tempo en doet dat ook in coronatijden, waarin mensen meer online kopen. Naar verwachting klokt de omzet dit jaar af op 300 miljoen euro. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar. De brutobedrijfswinst komt volgens de verwachting uit op 30 miljoen euro.

300 miljoen
omzet Ellos
Verwacht wordt dat Ellos dit jaar een omzet van 300 miljoen euro haalt.

Volgens De Standaard zijn concurrenten van Ellos en investeringsfondsen geïnteresseerd in de webwinkel. Daaronder ook Nordic Capital, dat tot de zomer van 2019 de eigenaar was van Ellos. De investeerders verkochten Ellos aan Penninckx en co., die de Scandinaven deels betaalden met FNG-aandelen.

Als het aan de banken ligt, levert Ellos hen meer op dan 20 miljoen euro. Ze willen niet dat de aandeelhouders van FNG iets krijgen. De banken hebben alvast een schadeclaim ingediend bij FNG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud