Advertentie

Belg leidt Duits winkelicoon Kaufhof

De Belg Olivier Van den Bossche komt aan het hoofd van de Duitse retailreus en Inno-moeder Kaufhof. Zijn taak: warenhuizen, lange tijd iconen van de Duitse winkelstraat, weer relevant maken bij de 'Zalando-generatie'.

Er komt een generatiewissel aan het hoofd van Galeria Kaufhof, met 21.500 werknemers en 105 winkels de grootste warenhuisketen van Duitsland. De 38-jarige Belg Olivier Van den Bossche (foto) stapt over van de Belgische dochter Inno naar het Duitse moederbedrijf. Hij krijgt er de operationele leiding. Zijn 64-jarige voorganger Lovro Mandac wordt voorzitter van Galeria Kaufhof, 'om een vlotte overgang te verzekeren'.

Met de benoeming van Van den Bossche geeft Kaufhof-moederholding Metro, een retailreus die in België ook bekend is als eigenaar van onder meer Makro en Media Markt, aan dat de warenhuisketen niet meer te koop staat. Onder meer de Spaanse groep El Corte Inglés snuffelde aan Kaufhof, maar paste uiteindelijk. Erg verrassend is dat niet: warenhuizen, sinds jaar en dag de hoeksteen van de Duitse winkelstraat, kampen met krimpende verkopen.

Olivier Van den Bossche ©BELGA

De jongere generatie geeft de voorkeur aan onlineshoppen bij retailers als Zalando. Een recente rondvraag van onderzoeksbureau Yougov leert dat 80 procent van de jongeren tussen 18 en 24 'zelden of nooit' een warenhuis bezoekt, het trouwste publiek zijn de 55-plussers.

Lange tijd was er speculatie over een fusie tussen Kaufhof en diens nog veel meer krasselende rivaal Karstadt. Karstadt-eigenaar René Benko voert een drastische herstructurering met flink wat winkelsluitingen door, wat zich bij de keten in een naar Duitse normen zelden geziene stakingsgolf vertaalt.

Van den Bossche was ook verkoops- en personeelschef van Inno.  Zijn functies worden nu verdeeld onder meerdere Inno-managers, waaronder inkoopdirecteur Rami Al Assouad en financieel directeur Arnaud Moerenhout. 

Inno heeft in België 15 vestigingen, de bekendste - waar ook de hoofdzetel is gevestigd - in de Nieuwstraat in Brussel. Er werken volgens de jaarrekening van Inno SA 1.200 mensen. In 2012 was er een omzet van 353 miljoen euro en een nettowinst van 22 miljoen. In 2013 bedroeg de omzet 259 miljoen en de nettowinst 8 miljoen, maar dat boekjaar werd wel ingekort tot negen maanden.

De hele Kaufhof-groep was in 2013 goed voor een omzet van 3,1 miljard euro en een bedrijfswinst (ebit) van 229 miljoen.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud