Advertentie
Advertentie

Belg moet Hema-balans opkuisen

Een Hema-winkel in Brussel ©Bloomberg

De Nederlandse winkelketen Hema trekt de Belg Ivo Vliegen aan als nieuwe financieel directeur.

De Belg Ivo Vliegen (51) is vanaf 1 november CFO bij Hema. Vliegen werkt momenteel als CFO bij Fast Retailing in Frankrijk. Fast Retailing is het moederbedrijf van Uniqlo, de opkomende kledingketen die onlangs in Antwerpen zijn eerste Belgische vestiging opende. Vliegen is al langer actief in de retail. Hij bekleedde eerder financiële functies bij Mexx in Nederland, Levi Strauss & Co in België.

'Ik ben ervan overtuigd dat zijn brede internationale financiële en managementervaring van grote waarde is voor de verdere ontwikkeling en internationale expansie van Hema', zei CEO Tjeerd Jegen over zijn Belgische aanwinst.

Hema heeft er enkele moeilijke jaren op zitten. Sinds de Britse private-equitygroep Lion Capital Hema overnam in 2007, slikte de keten regelmatig rode cijfers. Zo leed de warenhuisketen in 2014 nog een nettoverlies van 190 miljoen euro, weliswaar mede door een afwaardering van 120 miljoen euro. Hema ondervindt heel wat last van de concurrentie met de warenhuisketen Albert Heijn, de discountketen Action en de Ierse kledingketen Primark.

Vliegen vervangt Ad Walter, die in het voorjaar opstapte als CFO. Hema is haar bedrijfstop de voorbije maanden in sneltempo aan het vernieuwen. In april werd CEO Ronald Van Zetten na 12 jaar vervangen door Tjeerd Jegen (ex-Ahold). De Brit Andrew Jennings (ex-Karstadt) werd toen aangesteld als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Begin oktober werd Mischa Simons aangesteld tot marketingdirecteur. Haar voorganger in die functie was overgestapt naar concurrent Blokker. 

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, kortweg HEMA, werd opgericht in 1926 en heeft vandaag bijna 700 winkels in 7 landen, waaronder België. Hema draaide in 2014 een bruto-omzet van 1,5 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud