IKEA krijgt miljoen euro boete voor bespioneren personeel

Stefan Vanoverbeke, die tussen 2010 en 2015, de Franse IKEA-tak leidde, werd vrijgesproken in een zaak rond het bespioneren van zijn personeel. ©AFP

De meubelketen IKEA is door de rechtbank van Versailles veroordeeld tot een boete van 1 miljoen euro voor het bespioneren van haar medewerkers. De Belgische topman Stefan Vanoverbeke, die tussen 2010 en 2015 de Franse tak leidde, werd vrijgesproken.

De hele affaire heeft in Frankrijk veel stof doen opwaaien. Het Franse gerecht beschuldigde IKEA ervan een 'spionagesysteem' te hebben gerund. De kwestie kwam in 2012 aan het licht, en sloeg op de periode 2009-2012.

Uit processtukken bleek dat de Franse IKEA-tak 600.000 euro per jaar uitgaf aan privédetectives. Die moesten onder meer uitzoeken hoe medewerkers zich dure nieuwe auto's konden veroorloven, of hoe een medewerker die als voorbeeldig te boek stond, kon veranderen in een ‘dwarsligger’. Voorts werden privédetectives en politiemensen ingeschakeld om privégegevens over medewerkers en sollicitanten te verzamelen. Ook zouden de agenten vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan het bedrijf.

Privédetectives moesten onder meer uitzoeken hoe medewerkers zich dure nieuwe auto's konden veroorloven.

In de rechtszaak werden behalve IKEA ook een aantal (gewezen) toplui van de keten geviseerd, onder wie de Vlaming Stefan Vanoverbeke, die tussen januari 2010 en augustus 2015 de Franse afdeling van de Zweedse meubelketen leidde. Hij sprak tijdens het proces van ‘geïsoleerde gevallen’ en ontkende ten stelligste dat de spionagepraktijken behoorden tot het ‘IKEA-beleid’. Wel was hij naar eigen zeggen ‘geschokt’ door de spionagemethoden die aan het licht kwamen.

Vanoverbeke, die nog steeds in dienst is bij IKEA, werd uiteindelijk vrijgesproken omdat er ‘geen materiële elementen’ aanwezig waren om hem te veroordelen, aldus de rechter.

Verzachtende omstandigheden

Zijn voorganger Jean-Louis Baillot kreeg wel de volle laag. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een boete van 50.000 euro. ‘Mijn cliënt is geschokt, en we overwegen in beroep te gaan’, zei zijn advocaat.

IKEA zelf kreeg een boete van 1 miljoen euro wegens het oneigenlijk gebruik van persoonlijke gegevens. Daarmee komt de keten nog relatief goed weg, want de advocaat hield rekening met een boete die had kunnen oplopen tot 3,75 miljoen euro. De rechter hield echter rekening met de maatregelen die de keten intussen heeft genomen om een herhaling van dergelijke praktijken te vermijden. IKEA heeft onder meer een ethisch comité opgericht en zijn regels voor deugdelijke bestuur aangepast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud