Belgische Inno-winkels rollen in Duitse megafusie

Galeria Inno verandert van eigenaar. ©BELGA

De grote warenhuisketens Kaufhof en Karstadt gaan fuseren, is dinsdag officieel bekendgemaakt.

Het gaat om een fusie van de Europese retail- en vastgoedactiviteiten van het Canadese HBC (Kaufhof) en het Oostenrijkse Signa (Karstadt).

Kaufhof en Karstadt zullen samen een concern vormen dat in Duitsland, Nederland en België 243 vestigingen heeft en ongeveer 32.000 werknemers telt. De activiteiten die bij de fusie betrokken zijn, waren vorig jaar goed voor een omzet van 5,4 miljard euro.

De geplande fusie lekte onlangs al uit. Pas nu wordt duidelijk dat ook het 15-tal Galeria Inno-warenhuizen in België terechtkomen bij het fusiebedrijf. Ook de pas onlangs opgerichte winkels van Hudson's Bay in Nederland, de Europese filialen van de luxeketen Saks Off 5th en een reeks onlinewinkels maken deel uit van de deal. 

Harde concurrentie

Karstadt en Kaufhof willen door de fusie onder meer bezuinigen op inkoop, administratie en logistiek. Over eventueel banenverlies of winkelsluitingen is nog niks bekendgemaakt.

Beide ketens krijgen zware concurrentie van goedkope ketens zoals het Ierse Primark en onlinewinkels zoals Amazon en Zalando. Ook de concurrentie van grote shoppingmalls doet de traditionele warenhuizen al jaren pijn. 

Vooral bij Kaufhof is de situatie beroerd. Het bedrijf uit Keulen kampte met omzetdalingen en verliezen sinds HBC het bedrijf eind 2015 van de Duitse keten Metro overnam en allerlei Amerikaanse winkelconcepten invoerde. Pas na een zware sanering is de keten op de terugweg. 

Officieel gaat het om een 'fusie onder gelijken'. Maar in de praktijk krijgt René Benko, de Oostenrijkse vastgoedmagnaat achter Karstadt, het voor het zeggen. Het fusiebedrijf komt onder leiding te staan van Karstadt-topman Stephan Fanderl.

Ook de meerderheid van de aandelen (50,01 procent) komt in handen van de Signa-holding van de eigenaars van Karstadt; HBC krijgt 49,99 procent. De mededingingsautoriteiten moeten wel nog hun goedkeuring geven aan de fusie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect