Beurswaakhond legt FNG op de rooster

Brantano is het hoofdmerk van de FNG-groep, dat onder meer ook de ketens Fred & Ginger, CKS en Miss Etam omvat. ©Wouter Van Vooren

De FSMA heeft vragen bij bepaalde overnames én over de jaarrekening van FNG, de modeketen boven Brantano en co. FNG kan de impact van de coronacrisis nog niet becijferen, maar stelt dat de financiële impact 'aanzienlijk' zal zijn.

De notering van FNG werd maandagmorgen opgeschort. Gezien de alarmerende berichten over de financiële gezondheid van het bedrijf (zie hieronder), was het voor beleggers bang afwachten met welk nieuws de modeketen naar buiten zou komen.

Enerzijds probeert FNG het effect van de coronacrisis te becijferen. Maar dat blijkt niet evident. 'Ondanks de heropening van de winkels vanaf 11 mei kan FNG de concrete gevolgen nog niet volledig inschatten', luidt het in een persbericht. 'Maar de financiële impact zal aanzienlijk zijn.' Net als andere retailers moest de modeketen het grootste deel van haar winkels (Brantano en Fred & Ginger onder meer) sluiten tijdens de wekenlange lockdown. Dat leidde tot fors inkomstenverlies.

Beurswaakhond

Anderzijds eist de beurswaakhond FSMA meer uitleg van het bedrijf, zowel over zijn jaarrekening over het boekjaar 2018 als over bepaalde transacties die het bedrijf dat jaar realiseerde. De FSMA heeft al sinds vorig jaar vragen bij de door FNG verstrekte informatie.

Over welke transacties het precies gaat, is niet bekend. FNG haalde dat jaar vers kapitaal op in het kader van zijn notering op Euronext Brussel, gaf in de zomer voor 10 miljoen euro obligaties uit in het kader van een langetermijnprogramma van 100 miljoen, ging een bankfinanciering aan van 240 miljoen euro en besliste een obligatielening vervroegd terug te betalen. Het nam eind 2018 ook de Nederlandse schoenenproducent Henkelman over.

FNG

- Belgische modegroep die kleding verkoopt in haar eigen (web)winkels in België, Nederland en Scandinavië. Ze is via externe winkels ook actief in onder andere Duitsland en Spanje.

- Bekend van de ketens Brantano, CKS, Miss Etam, Ellos (Scandinavië) en Fred & Ginger.

- In 2003 opgericht door Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Zij controleren 44 procent van het bedrijf.

Omzet*: 781,5 miljoen euro.

Aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda)*: 79,3 miljoen euro.

* Geconsolideerde pro-forma cijfers van FNG en Ellos op 30 juni 2019.

Momenteel beschikt FNG naar eigen zeggen niet over de informatie die de FSMA vraagt. De notering van het aandeel zal opgeschort blijven zolang de beurswaakhond die antwoorden niet gekregen heeft. FNG hoopt volgende week over de gevraagde informatie te beschikken.

Revisor Mazars keurde de jaarrekening van 2018 van FNG zonder voorbehoud goed. Maar hij 'vestigde de aandacht' op enkele elementen uit de balans, waaronder een transactie met betrekking tot een extern handelsfonds (voornamelijk voorraden), de goodwill op FNG's balans (de meerprijs die bij overnames bovenop de boekwaarde wordt betaald) en de immateriële activa. De analyse die FNG over die twee laatste elementen uitvoerde 'bevatten elementen van beoordeling die inherent onzekerheden bevatten', luidt het. 

Toekomst

De modegroep is parallel bezig met 'een grondige analyse van haar cijfers en activiteiten' en wil op die basis een 'realistisch' toekomstplan uitwerken.

Dat er winkels sluiten, staat vast. In Nederland sluit de modegroep 50 winkels. En ze zou bezig zijn met gelijkaardige plannen voor België. De coronacrisis zal die enkel maar versnellen. Allicht zijn ook nog diepere maatregelen nodig. ING zegt dat een kapitaalverhoging onafwendbaar is. Het valt ook niet uit te sluiten dat bedrijfsonderdelen worden verkocht. Maar of dat in de huidige marktomstandigheden veel kan opleveren is maar de vraag.

'De komende zes tot twaalf maanden wordt duidelijk of het bedrijf overleeft', zei een bron vorige week. 

Opgeschrikt

Twee gebeurtenissen schrikten de FNG-beleggers de voorbije week op. Vorige zondag meldde FNG dat Dieter Penninckx niet langer CEO was. Hij kampt met gezondheidsproblemen. Operationeel directeur Manu Bracke volgde hem op.

's Anderendaags bleek uit oproepingen voor obligatiehouders dat de modeketen de eerstvolgende rentebetaling op haar schulden met een jaar wou uitstellen en aan diezelfde obligatiehouders vroeg om pas in 2024 in plaats van volgend jaar hun inleg terug te mogen betalen. Die vergadering is volgende week gepland. Dat - en het feit dat FNG met een torenhoge schuldenberg van meer dan 400 miljoen euro zit opgezadeld - deed twijfels rijzen over de overlevingskansen van FNG, die als retailer heel wat klappen kreeg door de coronacrisis.

Bovendien kwam FNG drie weken geleden met het nieuws dat het de publicatie van zijn jaarverslag van 2019 uitstelde. Daarom is nog altijd niet duidelijk hoe de financiële toestand van het bedrijf was in het boekjaar dat ruim vijf maanden geleden eindigde. De vertraging was volgens het bedrijf te verklaren door het feit dat de auditwerkzaamheden 'langer duurden dan verwacht'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud