Bijzondere ondernemingsraden bij FNG (Brantano)

Een winkel van Brantano, een van de bekendste merken van FNG. ©Wouter Van Vooren

De vakbonden vrezen een herstructurering bij het moederbedrijf van winkelketen Brantano.

Maandag om 9 uur gaan er bijzondere ondernemingsraden door bij modegroep FNG en zijn dochterbedrijven. De groep heeft onder andere Brantano, CKS, Claudia Sträter, Steps en Fred&Ginger in handen en is actief in België, Nederland en Scandinavië.

FNG
  • Belgische modegroep die kleding verkoopt in haar eigen (web)winkels in België, Nederland en Scandinavië. Ze is via externe winkels ook actief in onder andere Duitsland en Spanje.
  • Bekend van de ketens Brantano, CKS en Fred & Ginger.
  • In 2003 opgericht door Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Zij controleren 44 procent van het bedrijf.
  • Omzet (2019): 489,3 miljoen euro.
  • Aangepaste ebitda*: -6,6 miljoen euro.
  • Nettoresultaat: -292,1 miljoen euro.
  • 3.000 personeelsleden, van wie 800 in België

 

'Om half tien brengt de directie het personeel op de hoogte van wat ze beslist heeft', zegt Sven De Scheemaeker van vakbond ACV Puls. 'We denken dat de directie zal aankondigen dat er een herstructurering komt of dat de banken het bedrijf langer de tijd geven om orde op zaken te stellen. Of allebei.'

Bij FNG werken ruim 3.000 mensen, verspreid over België, Nederland en Scandinavië. Brantano heeft zo'n 800 werknemers.

Penarie

Het moederbedrijf van Brantano zit in de penarie omdat het een berg schulden opbouwde door de voorbije jaren enkele grote overnames te doen. Inclusief leaseschulden had FNG vorig jaar een schuldenberg van 734 miljoen euro.

Die groeiende schuldenberg wou FNG afbetalen met een stijgende winst, maar door corona stuikte de winst ineen.

Bovendien ging het ook precorona al erg slecht met het bedrijf. In 2019 was er 292 miljoen euro nettoverlies, mede door een fors waardevermindering van 199,1 miljoen euro. Bovendien sloot FNG schimmige deals in Azië. Beurswaakhond FSMA vraagt FNG al sinds de zomer van 2019 om extra uitleg, maar die kon het bedrijf nog steeds niet geven.

Maandag voorbeurs kondigde het bedrijf ook aan dat een aandeelhouder dubbel stemrecht heeft verkregen. Het bedrijf wil niet kwijt om wie het gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud