interview

'Binnen tien jaar zijn er geen kassiersters meer'

Trendwatcher Bart De Waele ©Frank Toussaint

Binnen tien jaar werken er geen kassiersters meer bij Carrefour, voorspelt digitale trendwatcher Bart De Waele.

Gelooft u dat er binnen tien jaar nog kassiersters gaan werken bij Carrefour?

Bart De Waele: Neen. Het klassieke beroep - vandaag een massaberoep - sterft uit. Niet alleen bij Carrefour, niet alleen in België. Het beroep van kassierster is een low-end beroep. Het is gemakkelijk te automatiseren. Het verdwijnt of wordt minstens gedecimeerd. Deze onderstaande video rond Amazon  & co is minder futuristisch dan men denkt: het is sinds begin deze week de praktijk in de VS.

Amazon opende begin deze week zijn eerste kassierster-loze supermarkt in Seattle.

Verdwijnt alle personeel uit de winkels van een retailer als Carrefour?

De Waele: Geenszins. Er zijn in China nu rondrijdende winkels die eigenlijk grote verkoopmachines zijn, automaten waar geen personeel bij te pas komt. Dat wordt geen groot succes. Maar hoe digitaal onze maatschappij ook wordt: er zal altijd vraag zijn naar menselijk advies en expertise, persoonlijk contact, empathie en beleving.

Welke retailer zal dan wel succes hebben? 

De Waele: De toekomst is aan de retailer die in een omnichannel-omgeving de klant centraal zet. De klant die de ene keer graag naar de winkel wil komen om de producten te voelen, de andere keer geen tijd en goesting daarvoor heeft en het allemaal online wil afhandelen. Het wordt ook nodig dat men zich ervan bewust wordt dat alles zich via de smartphone zal afspelen. Zonder kredietkaarten, bankkaarten of klantenkaarten.

Gaat het echt zo snel?

De Waele: We moeten ophouden met dat verhaal dat het in België allemaal niet zo’n vaart gaat lopen. E-commerce doet in België een inhaalbeweging. Die opmars van e-commerce is niet zozeer het probleem, wel dat het vooral de buurlanden zijn die er van profiteren.

Kan Carrefour de situatie nog rechttrekken door ook meer online te werken?

De Waele: Het wordt niet eenvoudig. Is het genoeg om een paar hypermarkten te sluiten en een paar andere hypermarkten af te slanken terwijl de helft van de hypermarkten structureel verlieslatend blijkt te zijn? Ik vrees er voor. Om overeind te blijven zal het allemaal veel sneller moeten gaan. Ik geloof echt dat Amazon in Europa een grote stap voorwaarts wil doen door een retailer over te nemen. Carrefour komt dan zeker in het vizier. 

Is er een alternatief voor de vele jobs die in de retail gaan verdwijnen?

De Waele: Zeker. Ik ben een techno-optimist, geen doemdenker.  De robots gaan veel taken overnemen. De creativiteit van de mens om nieuwe behoeften te ontdekken en er een markt voor te creëren is onbeperkt. Natuurlijk is er een spanningsveld. Zijn we snel en flexibel genoeg om onze mensen en bedrijven op tijd aan te passen? Ik ben voorstander van een robottaks, op voorwaarde dat die inkomsten worden ingezet voor de heroriëntering van de mensen naar nieuwe jobs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud