Advertentie
Advertentie

Blokker België lanceert alweer een vernieuwingsplan

Het verlieslatende Blokker sluit momenteel een derde van zijn Belgische winkels. ©Jonas Roosens

Nu Blokker voor de tweede keer op anderhalf jaar tijd aankondigt zijn Belgische winkels te vernieuwen, rijst de vraag of de keten nog weet van welk hout pijlen te maken.

De Nederlandse winkelketen Blokker gaat in de omgeving van Gent zeven winkels vernieuwen. Eén vernieuwd pand heeft vandaag de deuren geopend.

 De verkooppunten krijgen een nieuwe indeling en ook het nieuwe Blokker-logo, dat al enkele jaren gebruikt wordt op de Nederlandse thuismarkt van de keten. De gerenoveerde winkels zullen niet alleen merkproducten verkopen - zoals voorheen - maar ook een nieuw huismerk.

De vijf vernieuwde Belgische winkels krijgen het nieuwe Blokker-logo, dat in Nederland al geruime tijd wordt gebruikt. ©ANP

Blokker gaat de zeven winkels de komende winter en lente uittesten. 'Daarna bekijken we of, wanneer en hoe we verder gaan met deze formule', klinkt het. Het staat dus niet vast dat alle Belgische winkels gerenoveerd zullen worden.

1,5 jaar geleden ook al

180 miljoen
Het Nederlandse moederbedrijf van Blokker boekte vorig jaar 180 miljoen euro verlies op 2 miljard euro omzet.

De aankondiging doet denken aan die van anderhalf jaar geleden. Toen kondigde Blokker aan dat het zijn winkel in Waremme en die in Maasmechelen zou ombouwen naar het nieuwe Blokker-concept, dat toen ook in Nederland werd uitgerold.

Tegelijk lanceerde de keten toen in België nóg een nieuw winkelconcept. Vijf Belgische winkels werden volgens die stijl heringericht.

Toen klonk het dat het de bedoeling was beide concepten enkele maanden te testen en nadien de succesvolste elementen van de twee nieuwe stijlen bij elkaar te brengen en door te voeren in alle Belgische winkels. 'Eind 2016 verwacht Blokker België in totaal zo'n 50 winkels te hebben vernieuwd', klonk het toen. Maar van die ambitieuze plannen is niets in huis gekomen.

Nu Blokker met nóg een nieuw winkelconcept op de proppen komt, rijst de vraag of de keten nog weet van welk hout pijlen te maken in België.

Megaverlies

279
In België verliezen momenteel 279 Blokker-medewerkers hun job doordat 63 winkels definitief de deuren sluiten. Het gaat om een derde van het totale winkel- en personeelsbestand.

Het Nederlandse bedrijf vecht voor zijn leven. Moederbedrijf Blokker Holding slikte vorig jaar een megaverlies van 180 miljoen euro op 2 miljard euro omzet.

Daarop besloot het bedrijf al zijn ketens te verkopen, behalve oerketen Blokker. Interieurketen Leen Bakker ging al de deur uit. Net als speelgoedwinkelketens Intertoys en Bart Smit.

Daarnaast besloot Blokker ook zwaar te herstructureren. In Nederland sluiten 200 winkels de deuren en verliezen zo 1.600 mensen hun job.

Herstructureren in België

Ook in België vindt op dit moment een zware herstructurering plaats. 63 winkels worden gesloten en 279 mensen verliezen hun werk. Zo wordt het totale winkel- en personeelsbestand een derde kleiner.

Bovendien sloot Blokker in 2016 al winkels. In dat jaar gingen in alle stilte 11 Belgische winkels definitief toe.

Heel wat Belgische Blokker-winkels kampen met een verouderd interieur. ©Jonas Roosens

Toch ging Blokker België er in dat jaar financieel op achteruit. De Belgische winkels zagen het verlies oplopen tot 29,7 miljoen euro op 111 miljoen euro omzet.

Blokker lijdt onder de opkomst van goedkope rivalen, zoals de Nederlandse budgetketen Action. Het noodlijdende bedrijf miste ook de trein met e-commerce.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud