Blokker-erfgenaam Mega World is nu al aangeschoten wild

De Nederlandse zakenman Dirk Bron herdoopte de Belgische Blokker-winkels in februari tot Mega World. ©Tim Dirven

Amper acht maanden nadat overnemer Dirk Bron de Belgische Blokker-winkels omdoopte tot Mega World moet de keten al bescherming vragen tegen zijn schuldeisers. 'Dit is niets anders dan de kroniek van een aangekondigde dood.'

De Nederlandse ondernemer Dirk Bron, die de 123 Belgische Blokker-winkels midden februari overnam, kondigde maandag op een ondernemingsraad aan dat Mega World de WCO-procedure heeft aangevraagd voor de ondernemingsrechtbank van Mechelen. Die moet het bedrijf beschermen tegen zijn schuldeisers. Er werken vandaag 670 mensen bij Mega World.

'Bron heeft op de vergadering van maandagochtend een papiertje bovengehaald met daarop de mededeling dat hij de procedure opstart die bescherming moet bieden tegen zijn schuldeisers', geeft vakbondsafgevaardigde Inge De Beule van BBTK mee.

Als jullie een oplossing hebben mogen jullie die mij gerust geven, zei eigenaar Bron ons toen we vroegen naar een reddingsplan voor Mega World.
Inge De Beule
Afgevaardigde BBTK

'Maar opdat de rechtbank die vraag goedkeurt moet je wel een plan kunnen voorleggen waarmee het bedrijf gered kan worden,' vervolgt de vakbondsvrouw. 'Toen we hem vroegen hoe dat plan eruit zag kregen we te horen er geen was. 'Als jullie een oplossing hebben, mogen jullie die mij gerust geven', zei hij ons.'

De ondernemingsrechtbank in Mechelen beslist allicht binnen een maand of ze Mega World bescherming tegen schuldeisers zal bieden. Volgens de vakbonden zou Bron maandag hebben gezegd in beroep te zullen gaan tegen een eventuele negatieve beslissing.

De zakenman liet wel verstaan dat het vooralsnog zijn bedoeling is om alle Mega World-winkels open te houden en dat alle werknemers hun maandelijks salaris doorbetaald krijgen. Maar veel vertrouwen hebben die medewerkers daar niet in. In Wallonië en Brussel zijn er volgens de vakbonden al meerdere winkels gesloten.

En meerdere medewerkers zijn naar de hoofdzetel in Lier getrokken om er hun onvrede te uiten. De directie kreeg er verwijten als 'haai' en 'moordenaar' naar het hoofd geslingerd.

Achterstallige huurgelden

Dat Mega World bescherming tegen zijn schuldeisers vraagt, komt niet als een complete verrassing. 'De voorbije weken deden al geruchten de ronde over achterstallige huurgelden. En de bedrijfsrevisor weigerde de cijfers van de groep goed te keuren', geeft Eric Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB mee. 'Maar ik vrees dat dit de finale fase voor het einde dreigt te worden.'

De Nederlandse zakenman Dirk Bron nam de 123 verlieslatende Blokker-winkels nog maar acht maanden geleden over om ze kort daarop om te turnen tot Mega World. Met die nieuwe keten wilde Bron de strijd aangaan met Action en andere stockverkopers. Aan ambitie was er alvast geen gebrek. Volgens vakbondsbronnen wilde Bron de omzet in vijf jaar laten groeien naar 200 milljoen euro. Dat is meer dan drie keer zoveel als eind 2019.

670
Mega World telt 670 medewerkers in België.

De manier waarop Bron die ambitie wilde waarmaken, deed wel al snel de wenkbrauwen fronsen. 'Toen we in februari naar een businessplan vroegen, kregen we van hem te horen dat 'verkopen, verkopen, verkopen' het enige was wat hij wilde doen', herinnert De Beule zich. Naar de verhuurders werden dan weer brieven gestuurd waarin hij eiste dat hij zes maanden lang geen huur moest betalen. Het uitgespaarde geld wilde hij investeren in gloednieuwe winkels.

Commotie

Niet veel later zou ook de coronacrisis losbarsten, en door de lockdown bleven de Mega World-winkels een tijdlang gesloten. 'Dat heeft de zaken natuurlijk niet vergemakkelijkt', zegt Vuchelen. 'Maar tegelijk is ook de commotie rond de figuur van Bron nooit gaan liggen. Dat heeft de groep misschien nog meer parten gespeeld dan de pandemie.'

De commotie rond overnemer Dirk Bron heeft de groep misschien nog meer parten gespeeld dan de pandemie.
Eric Vuchelen
Secretaris ACLVB

'Bron heeft ons nu laten weten dat hij een 'kat in een zak' heeft gekocht met de Belgische Blokker-ketens,' vult De Beule aan. 'Volgens hem zijn er schulden opgedoken waar hij geen weet van had: achterstallige belastingen, kosten voor lopende rechtszaken... wij vinden dat moeilijk om te geloven.'

Geen doorstart

Mega World is de zoveelste retailer die zich in de nasleep van de coronacrisis gedwongen ziet om een gerechtelijk akkoord aan te vragen of failliet gaat. Vorig week nog maakten 36 van de 81 winkels van de Belgische discountketen Wibra een doorstart nadat de verlieslatende groep een dag eerder de boeken had moeten neerleggen als gevolg van de coronacrisis.

Maar waarnemers verwachten niet dat Bron zich met Mega World aan zo'n doorstart zou willen wagen. Tijdens de meeting met de bonden zou hij alvast hebben gezegd geen plannen in die richting te hebben.

'Wat er nu gebeurt, is de kroniek van een aangekondigde dood', zegt retailexpert Jorg Snoeck. 'Wie is nu bereid om 123 Belgische Blokker-winkels te kopen die al jaren verlies hebben gedraaid? Een discountketen zoals Action draait wel winst omdat meer dan de helft van het aanbod wisselt. Je moet er als klant bij wijze van spreken om de zoveel weken eens heen. Blokker heeft nooit kunnen anticiperen op die nieuwe wereld en hanteerde een verouderd concept.'

'Bron wilde zijn stock leegverkopen aan liquiditatieprijzen,' vervolgt Snoeck. Dat Mega World die producten nu niet aan de man kan brengen, vindt de retailexpert vreemd. 'Op dit moment gaat het namelijk erg goed met de verkoop van huishoudapparaten. Alle artikelen die een gezin gebruik binnen zijn bubbel zijn tegenwoordig erg in trek. Dat hij nu naar corona verwijst om uit te leggen waarom het niet lukt, is dan ook moeilijk te geloven.'

Wie is Dirk Bron?

Dirk Bron, de zestigjarige Nederlandse zakenman die in februari de hand legde op de Belgische Blokker-winkels, is lang geen onbekende in de Belgische retailsector. In 2006 legde de ondernemer uit Waddinxveen, nabij het Nederlandse Gouda, de hand op de noodlijdende modeketen Superconfex. Maar van zijn plannen om die groep om te bouwen tot een grote speler in sport- en merkartikelen kwam niets in huis. Kort na de overname werden als zes van de vijftien winkels gesloten. De keten ging uiteindelijk failliet nadat het parket een onderzoek was begonnen naar mogelijke fraude.

De ondernemer, die in de jaren '80 was gestart met de sportartikelen Aktiesport, was in 2014 al veroordeeld voor onbehoorlijk bestuur bij Aqua Store, een andere modezaak die eerder had gekocht en verkocht. In een zeldzaam gesprek met De Tijd, eerder dit jaar, had Bron nog gezegd dat die veroordelingen 'wel meevielen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud