Boekenspelers Amazon en Hachette roken vredespijp

©BELGAIMAGE

Na een maandenlang dispuut over de boekenprijzen in Amerika, kwam de Franse uitgever Hachette donderdag dan toch tot een overeenkomst met ’s werelds grootste online retailer Amazon. Het akkoord over de prijzen geldt voor de komende jaren.

Zowel fysieke als e-boeken van de uitgeverij Hachette verschijnen begin volgend jaar opnieuw in de catalogus van e-tailer Amazon. Daarmee komt een einde aan het maandenlange getouwtrek tussen enerzijds de schrijvers van de uitgeverij en anderzijds Amazon dat de boeken ‘tegen dumpingprijzen wou aanbieden’ op de Amerikaanse markt.

Hachette bereikte een overeenkomst voor verschillende jaren waarin de uitgeverij, die onderdeel is van de Franse mediagroep Lagardère, zelf de consumentenprijzen mag vastleggen op het verkoopplatform van Amazon.

‘We zijn blij dat het nieuwe akkoord specifieke financiële incentives bevat voor Hachette om boeken tegen lagere prijzen te verkopen. Zowel auteurs als consumenten zullen daarvan profiteren.’
David Naggar
vice-voorzitter van Amazons e-boekplatform Kindle

Amazon kreeg het verwijt zijn dominante marktpositie te misbruiken om voordeligere tarieven af te dwingen. Sinds enkele maanden bood hij niet langer de boeken van Hachette aan bij de Amerikaanse consument. Met die harde onderhandelingsstrategie probeerde de e-tailer voordeligere tarieven af te dwingen. In de boekenmarkt is Amazon wel degelijk oppermachtig. En met een omzet van 75 miljard dollar per jaar is het de grootste speler op de markt van e-commerce.

Michael Pietsch, de CEO van Hachette, reageert opgelucht: ‘De overeenkomst is goed nieuws voor schrijvers. Het geeft Hachette enorme marketingmogelijkheden samen met één van onze belangrijkste partners in de boekenverkoop.

Ook David Naggar, de vice-voorzitter van Amazons e-boekplatform Kindle, reageert opgelucht: ‘We zijn blij dat het nieuwe akkoord specifieke financiële incentives bevat voor Hachette om boeken tegen lagere prijzen te verkopen. Zowel auteurs als consumenten zullen daarvan profiteren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud