Bonden FNG leggen nieuwe CEO ultimatum op

Paul Lembrechts is de derde FNG-topman in drie maanden. ©Dieter Telemans

Voor de bonden bij de noodlijdende modeketen FNG is de maat vol. Uiterlijk maandagochtend willen ze van de nieuwe topman Paul Lembrechts meer uitleg over de financiële situatie van het bedrijf en over de wintercollectie.

'We beseffen heel goed dat de ravage bij FNG uw schuld niet is', richten de bonden zich in een persbericht tot Lembrechts, maar 'sinds maandag is het uw verantwoordelijkheid om het puin te ruimen'.

Onder dat puin ruimen verstaan ze in eerste instantie meer uitleg over de financiële toestand waarin het modebedrijf zit. Tegen maandagochtend moeten de werknemers 'ondubbelzinnige toelichtingen over de financiële situatie en de status van de bestellingen voor de wintercollecties' krijgen. Tegen woensdag 22 juli moeten de toekomstplannen op tafel liggen.

Sociale (on)vrede

De werknemers willen antwoorden, omdat ze volgens de bonden op hun tandvlees zitten. 'Vage beloftes en sussende woorden volstaan al lang niet meer. Ze verwachten concrete oplossingen en resultaten. Anders kan de sociale vrede niet meer gegarandeerd worden', klinkt het dreigend.

De vele overtredingen zijn vlak onder de neus van de raad van bestuur gebeurd. Ernstig toezicht kan je dit bezwaarlijk noemen.
Vakbondsfront FNG

Verder eisen ze dat tegen vrijdagavond 'een concreet voorstel van sociaal overleg' op tafel ligt voor alle FNG-werknemers. Dat moet als prioriteit de werkdruk aanpakken. Bij sommige ketens van de modegroep is er geen sociaal overleg.

Daarnaast eisen de bonden een bewijs dat de oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke ontslag hebben genomen uit hun bestuursmandaten bij niet minder dan 80 vennootschappen van de groep. De advocaten van FNG hebben dat volgens de vakbonden maandagmorgen in de ondernemingsrechtbank in Mechelen verklaard.

De vakbonden hebben ook geen vertrouwen meer in de leden van de raad van bestuur van FNG. Ze roepen hen op tot een grondige zelfevaluatie. 'De meesten zitten er al een hele poos. De vele overtredingen zijn vlak onder hun neus gebeurd. Ernstig toezicht kan je dit bezwaarlijk noemen. Waar zaten jullie, de voorbije jaren, toen interventie en controle van de raad van toezicht steeds noodzakelijker werden?', luidt het in niet mis te verstane bewoordingen.

Marktmanipulatie

FNG, de moeder van ketens als Brantano en Fred & Ginger, zit in financiële moeilijkheden. Drie vennootschappen, FNG International, Brantano en Market Retail Belgium, kregen woensdag bescherming tegen hun schuldeisers. Er staan bij de groep 287 jobs op de helling, een kwart van het totale personeelsbestand.

Bovendien voert de beurswaakhond FSMA een onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie onder het vorige management. Intussen heeft de FSMA ook aangekondigd dat het dossier is doorgestuurd naar het gerecht.

Crevits vraagt PMV om audit over instap FNG

Minister van Economie Hilde Crevits vraagt aan het overheidsfonds PMV om een audit op te stellen over diens instap in de modegroep. ‘Ik heb de voorzitter van de raad van bestuur van PMV formeel verzocht om het auditcomité van PMV een onafhankelijke audit te laten maken van het investeringsproces’, zei ze donderdag in de commissie Economie van het Vlaams Parlement, schrijft De Standaard.

Crevits zei ook dat ze bijkomende steun aan FNG niet uitsluit, maar houdt de boot momenteel af en koppelt voorwaarden aan zo’n extra cashinjectie. 'Om één of andere tussenkomst überhaupt in overweging te kunnen nemen is een geloofwaardig business- en herstelplan noodzakelijk met de noodzakelijke inspanningen van de private aandeelhouders en de schuldeisers. Zo’n plan werd nog niet voorgelegd', liet ze eerder deze week weten.

Via PMV is de Vlaamse belastingbetaler voor 32 miljoen euro blootgesteld aan FNG. PMV heeft ruim 11 procent van de stemrechten van FNG in handen, is co-investeerder in een fonds dat 10 miljoen leende aan het bedrijf en staat via zijn waarborgvennootschap Gigarant borg voor de bankschuld van de modegroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud