opmerkelijk

Bonus voor bestuurders die harder moeten werken na fraude

Woonwinkelketen Conforama is onderdeel van Steinhoff. ©SYGMA/CHARLES JEAN MARC

Drie bestuurders van Steinhoff krijgen een extraatje van 100.000 tot 200.000 euro als vergoeding voor het ‘uitzonderlijke’ werk dat de boekhoudfraude bij de retailgroep hen opleverde.

De fraude, die onder hun neus gebeurde, kostte Steinhoff al ruim 90 procent van zijn beurswaarde.

Steve Booysen, het hoofd van het auditcomité van Steinhoff, verdient een eenmalige vergoeding van 200.000 euro voor ‘het extra werk sinds de boekhoudkundige onregelmatigheden aan het licht kwamen’, zo meldt de Zuid-Afrikaanse retailgroep op zijn website. Ook twee andere onafhankelijke bestuurders hebben recht op 100.000 euro en 200.000 euro. De aandeelhoudersvergadering mag daar op 20 april over stemmen.

Onderzoek

Begin december moest Steinhoff opbiechten dat het zijn boekhouding zou moeten herzien en dat CEO Markus Jooste per direct opstapte. Het nieuws kwam boven op een gerechtelijk en fiscaal onderzoek in Duitsland. Het kostte Steinhoff, na IKEA het grootste woonwinkelbedrijf van Europa met ketens als Conforama, ruim 12 miljard dollar van zijn beurswaarde.

De drie bestuurders hebben ‘uitzonderlijk veel tijd moeten investeren en moesten beschikbaar zijn voor onvoorziene meetings en contacten met stakeholders zoals regelgevers, investeerders en aandeelhouders’, zo reageerde het bedrijf tegenover persbureau Bloomberg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud