Brantano wendt staking nipt af

30 Brantano-winkels gaan dicht door een herstucturering. ©SISKA VANDECASTEELE

Het personeel van Brantano stond dinsdag op het punt winkels te sluiten. Maar de directie kon een staking nipt vermijden. De spanning stijgt bij de keten van modegroep FNG, die vecht om te overleven.

De spanning stijgt tussen de vakbonden en de directie van FNG. Dinsdag kon de directie nipt vermijden dat er een staking uitbrakbij Brantano, de bekendste keten van de Mechelse modegroep.

'Het personeel van de winkels in Beringen, Wevelgem en enkele Waalse winkels had de opdracht gekregen alle kleding terug te sturen naar het magazijn', zegt vakbondsman Sven De Scheemaeker (ACV Puls). 'Dat zorgde voor grote ongerustheid.' Maandag kondigde FNG aan dat dertig winkels van Brantano zouden verdwijnen.

'Toen we aan de directie lieten weten dat het personeel zou staken, zei ze dat het om een misverstand ging', zegt De Scheemaeker. 'De kleding moet niet terug naar het magazijn. Daarom gaan we niet staken.'

Schuldenberg

Het is duidelijk dat de spanning stijgt bij FNG. Het bedrijf maakte deze maand bekend dat het vorig jaar 292 miljoen euro verlies maakte. De schuldenberg steeg naar 734 miljoen euro. Bovendien is er al maanden onduidelijkheid over schimmige deals die FNG deed in Azië. FNG schreef inkomsten in zijn boekhouding waarvan geen bewijs is.

Bovendien geeft het bedrijf geen details over de huidige financiële toestand van het bedrijf. FNG moest zijn winkels dit boekjaar twee maanden lang dichthouden door het coronavirus. De vraag rijst of de herstructurering voldoende is om het bedrijf te redden. FNG kreeg nog geen uitstel van betaling van de banken en de obligatiehouders van wie het geld leende.

Begin mei stapte mede-oprichter Dieter Penninckx door gezondheidsredenen op als CEO. De consultant Yves Pollé nam het roer over en begon een sanering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud