Brantano wil 19 winkels verkopen

©Wim Kempenaers (WKB)

De overnemers van Brantano willen 50 miljoen investeren in de schoenwinkelketen. 19 winkels willen ze verkopen en drie zullen ze sluiten. Van drie andere winkels is de toekomst nog onzeker.

De directie van Brantano heeft maandag aan het personeel de plannen voorgesteld die ze heeft met de schoenwinkelketen, die 125 baanwinkels heeft over heel België. Honderd winkels worden vernieuwd, maar de 25 andere hebben geen toekomst meer bij Brantano.

‘19 winkels willen we verkopen aan de Franse schoenwinkelketen Chausséa’, zegt Rens van de Schoor, de CEO van Brantano. Chausséa heeft al elf winkels in ons land en wil zijn winkelpark uitbreiden. ‘De keten heeft haar interesse in onze winkels getoond. We zijn overeengekomen dat ze ook het personeel overnemen tegen dezelfde loonvoorwaarden die het nu heeft.’

Van de Schoor benadrukt dat het om een voornemen gaat. ‘We gaan het eerst afstemmen met de ondernemingsraad en zullen nadien een definitief akkoord sluiten met Chausséa.’ Over de overnameprijs wil hij niets kwijt.

Drie Brantano’s, die sinds 2015 uitsluitend de oude collecties van de keten verkopen (outlet), sluiten de deuren. ‘De sluiting is al geregeld.’ De toekomst van nog drie andere winkels is onzeker. Ze zullen niet doorgaan onder de Brantano-vlag. ‘We hopen ze te kunnen verkopen aan andere ketens’, zegt Van de Schoor.

De Nederlander, die Brantano begin dit jaar overnam met de hulp van de Vlaamse modeondernemers Wouter Torfs en Dieter Penninckx, had gisterenavond ook goed nieuws voor zijn personeel. Hij zal 50 miljoen euro investeren in de winkels. Hij wil ze vernieuwen en er ook kleding in aanbieden. ‘Na de zomer willen we zes tot acht winkels vernieuwen en analyseren wat voor resultaat dat geeft. Vanaf begin 2017 willen we in drie jaar tijd zo’n honderd winkels vernieuwen.’

De directie is ook van plan een tiental winkels te verhuizen naar winkelpanden in de buurt. ‘Sommige winkels bevinden zich al jaren op een locatie die vroeger drukbezocht was, maar nu minder volk lokt. Die winkels zullen we verhuizen naar wat verderop’, zegt Van de Schoor.

De plannen om weer te investeren in de winkels komen geen dag te vroeg. De afgelopen jaren werden de Brantano-winkels ongemoeid gelaten, waardoor ze verouderd zijn. Daardoor ging het steeds slechter met Brantano, dat intussen een omzet boekt van 140 miljoen euro en nog maar nipt winstgevend is.

De 50 miljoen euro die de directie wil investeren gaat grotendeels naar de winkels. Maar ook het distributiecentrum in Erembodegem wordt vernieuwd. ‘Ook dat moet worden klaargemaakt voor de toekomst’, zegt de CEO.

Het magazijn van Brantano blijft in Erembodegem, maar het is de bedoeling het hoofdkantoor te verhuizen naar Mechelen. ‘We willen de hoofdzetel onderbrengen in de gebouwen van de modegroep FNG van Dieter Penninckx’, zegt Van de Schoor.

Penninckx bouwde in de afgelopen jaren een modebedrijf uit dat onder andere de kledingketens CKS, Fred & Ginger, Steps en Expresso omvat en 254 miljoen euro omzet boekt. Dit jaar wil hij via een omgekeerde overname ook de Nederlandse keten Miss Etam vergaren. Het is de bedoeling dat binnen drie jaar ook Brantano een onderdeel van FNG wordt. Als de plannen doorgaan, ontstaat een modegroep die 500 miljoen euro omzet boekt en werk verschaft aan 3.500 mensen.

Of door de verhuizing jobs zouden verdwijnen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het is wel onwaarschijnlijk, zegt Van de Schoor. ‘FNG is volop aan het groeien. Daarom is er voor het personeel van het hoofdkantoor van Brantano veel perspectief bij FNG.’

De vakbonden konden bij het ter perse gaan nog niet worden bereikt. Maar Sven De Scheemaeker van de bediendebond LBC toonde zich voor de aanvang van de ondernemingsraad constructief. ‘We verwachten goed nieuws over de investeringen in de winkels, maar we verwachten ook dat er wellicht enkele sluiten. Daardoor heerst bij het personeel al maanden een dubbel gevoel. Zowel de vakbonden als het personeel zijn zich ervan bewust dat maatregelen moeten worden genomen. Tegelijk zijn mensen zenuwachtig omdat ze zich afvragen of hun winkel dicht zal gaan. Dat er nu duidelijkheid komt, zal een deel van de onzekerheid wegnemen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud