Brillendeal mondt uit in brillenoorlog

©Photo News

Het beheer van de coronacrisis verstoort de overname van GrandVision (Pearle) door de Franse-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica.

De overname van GrandVision door de Frans-Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica loopt nog altijd niet over rozen. EssilorLuxottica heeft bij de rechtbank in Rotterdam een juridische procedure opgestart tegen GrandVision. Het wil zo inzicht krijgen in de manier waarop GrandVision de zaken tijdens de coronacrisis heeft aangepakt. Volgens EssilorLuxottica heeft GrandVision verplichtingen die vervat zijn in de ‘support agreement’ geschonden.

HAL , de Nederlandse holding die 76,72 procent van GrandVision controleert en dat belang in één blok zou verkopen aan EssilorLuxottica, is van mening dat de eisen van de Frans-Italiaanse brillenreus ongegrond zijn.

GrandVision is de eigenaar van brillenketens als Pearle en Eye Wish, EssilorLuxottica is onder meer bekend van de merken Ray-Ban en Oakley. Ze kondigden intussen al één jaar geleden hun deal aan. EssilorLuxottica waardeerde GrandVision toen op ruim 7 miljard euro.

(On)begrip

De analisten van Deutsche Bank hebben er begrip voor dat EssilorLuxottica naar de rechtbank stapt om meer inzicht te krijgen in de gang van zaken bij GrandVision.

Deze rechtszaak is een zeer vreemde en onverwachte evolutie.
Alan Vandenberghe
Analist KBC Securities

‘We geloven dat de geplande overname steek houdt voor EssilorLuxottica. Maar we begrijpen dat ze graag hebben dat de deal financieel gezond blijft, wegens de huidige moeilijke omgeving en het lopende Europees onderzoek dat mogelijk enkele desinvesteringen en gedragsremedies vergt’, stellen ze.

Alan Vandenberghe, analist van KBC Securities, vindt het daarentegen ‘een zeer vreemde en onverwachte evolutie’. Alle betrokken partijen hebben herhaaldelijk hun steun voor de overname van GrandVision door EssilorLuxottica uitgesproken. ‘Zulke acties komen de afronding van de deal niet ten goede’, stelt hij. Volgens de analist stuurt EssilorLuxottica mogelijk aan op een heronderhandeling van de voorwaarden van de overeenkomst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud