Advertentie

Britse pubs dreigen zonder bier te vallen door tekort aan vrachtwagenchauffeurs

De Britse premier Boris Johnson (links) met de topman van JD Wetherspoon. ©REUTERS

Het nijpende en historisch hoge tekort aan vrachtwagenchauffeurs bezorgt de Britse pubs hoofdbrekens. In de kroegen van JD Wetherspoon dreigt de biertap op te drogen.

Na de fastfoodketen McDonald's, de restaurantgroep Nando's en de supermarkten van Marks & Spencer is de Britse pubketen JD Wetherspoon het recentste slachtoffer van het personeelstekort dat het Verenigd Koninkrijk in de ban houdt. Waar de anderen respectievelijk de levering van milkshakes, kip en pasteitjes zagen stokken, kampen de bijna 1.000 cafés van JD Wetherspoon met een tekort aan vaten Carling en Coors.

Uit schattingen van de transportfederatie Road Haulage Association blijkt dat er zowat 100.000 vrachtwagenchauffeurs te kort zijn om de aanvoer te garanderen. Dat is voornamelijk het gevolg van de brexit, die tussen 20.000 en 40.000 buitenlandse truckers deed terugkeren naar hun land van oorsprong. Door de langdurige coronarestricties bleven die werkkrachten ook weg.

Knelpuntberoep

De vrachtvervoerfederatie trekt al langer aan de alarmbel over de problematiek. Het aanwerven van gedetineerden ligt als piste op tafel, maar de sector vraagt vooral dat vrachtwagenchauffeur op de lijst van knelpuntberoepen wordt geplaatst. Op die manier kunnen Oost-Europeanen - die vaak tewerkgesteld zijn in de transportsector - opnieuw een werkvisum bemachtigen.

In de tussentijd proberen supermarkten zich uit de slag te trekken met loonsverhogingen voor vrachtwagenchauffeurs. Ook flinke bonussen en omscholingsprogramma's moeten extra mankracht opleveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud