Carrefour koopt Franse Dia-winkels terug

Een supermarkt van Dia in Rennes ©AFP

De Franse supermarktreus Carrefour gaat de meer dan 800 Franse winkels van zijn voormalige discountdochter Dia terugkopen voor zo'n 600 miljoen euro. Carrefour had Dia in 2011 nog apart naar de beurs gebracht, maar wil nu met het Dia-netwerk greep krijgen op de zwaar concurrentiële markt in Frankrijk.

Carrefour had zijn discountdochter Dia in 2011 nog apart naar de beurs gebracht. Toenmalig topman Lars Olofsson, die intussen baan ruimde voor Georges Plassat, deed dat onder zware druk van aandeelhouders Bernard Arnault en Colony Capital. Zij ijverden al langer voor een dergelijke operatie, die aandeelhouderswaarde moest ontsluiten.

Dia is na Aldi en Lidl de grootste harddiscounter van de wereld. Naast Frankrijk is de groep ook actief in thuisland Spanje, Portugal, Brazilië, Argentinië, Turkije en China. De groep telt zo'n 47.500 werknemers en om en bij de 7.000 winkels, goed voor een jaaromzet van 11,1 miljard euro.

Maar in Frankrijk lopen de zaken al een poos niet zo goed. Dia lijdt onder felle concurrentie, aangevuurd door hypermarktketens als E. Leclerc en Intermarché. Het gevolg was een nettoverlies van 17,9 miljoen euro op een omzet van 2,3 miljard euro.

Carrefour hoopt met de kleinere winkels van Dia zijn portefeuille, die nu wordt gedomineerd door gigantische hypermarkten, wat meer in evenwicht te brengen. De meeste Dia-winkels bevinden zich bovendien in de regio Parijs en Provence-Alpes-Côte d'Azur, twee regio's waar Carrefour momenteel nog ondervertegenwoordigd is.

Maar Plassat heeft dus eerst nog wat werk om het Franse winkelnetwerk van Dia weer rendabel te krijgen. De vakbonden zijn alvast op hun hoede. Ze vrezen een reeks winkelsluitingen, waarbij 1.500 van de in totaal 7.500 banen zouden kunnen verdwijnen. Ook de politieke wereld in Frankrijk is wakker geworden. Het ministerie van Economie liet al weten dat het de zaak van dichtbij zal opvolgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud