Carrefour maakt comeback

Carrefour-topman Georges Plassat heeft zijn bedrijf weer op de rails gekregen

Carrefour lijkt weer helemaal terug van weggeweest. De strategie die topman Georges Plassat 2 jaar geleden op de rails zette, leidde in het eerste halfjaar tot hoger dan verwachte winstcijfers in de drie kernregio's van de groep, te weten Frankrijk, Brazilië en Spanje.

Dat de zaken goed leken te gaan, bleek al uit de eerder gepubliceerde omzetcijfers. Met 35,9 miljard euro, een groei met 3,4 procent aan ongewijzigde wisselkoersen, wipten die al over de analistenverwachtingen. Die lijn wordt nu ook doorgetrokken in de winstcijfers.

De recurrente operationele winst, de voornaamste graadmeter voor een retailer, groeide 14 procent tot 833 miljoen euro. Het wisselkoerseffect remde die groei wel af tot 7,9 procent. Maar zelfs dan is het cijfer duidelijk beter dan de voorspelling van de analisten, die rekenden op 808 miljoen euro. De groepswinst ging 16,7 procent de hoogte in tot 274 miljoen euro.

Karige commentaar

Topman Plassat heeft dus tot nu toe de juiste koers uitgestippeld. Maar onder zijn bewind is Carrefour wel erg karig met commentaar geworden. Ter illustratie: de begeleidende tabellen achteraan niet meegerekend is de supermarktgroep, na Wal-Mart de grootste in de wereld, in 5 pagina's klaar met zijn halfjaarrapport. AB InBev heeft 15 bladzijden nodig voor zijn toelichting.

Dat betekent ook dat we geen aparte cijfers meer krijgen over de prestaties van Carrefour in België. Ons land valt onder de categorie 'Other Europe', de Europese activiteiten met uitzondering van thuismarkt Frankrijk. Die divisie zag de operationele winst 19,3 procent aandikken tot 43 miljoen euro. We krijgen maar een zinnetje te lezen over ons land, en dan is het eigenlijk nog maar een half zinnetje: 'In Spanje en België steeg de winstgevendheid'.

Ondanks het sterke rapport krijgt het aandeel een tik van een goeie 3 procent in Parijs. Beleggers vrezen dat de groeicijfers die Carrefour nu kan voorleggen, niet houdbaar zijn op de langere termijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud