Casa vraagt bescherming tegen schuldeisers

Casa is in handen van de Nederlandse familie Blokker. ©Tim Dirven

De Belgische winkelketen Casa, die al jaren met financiële problemen kampt, vraagt bescherming tegen haar schuldeisers. Er zouden geen jobs sneuvelen.

Het bedrijf vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers, maar het is niet de bedoeling winkels te sluiten of personeel te ontslaan, laat topvrouw Giane Van Landuyt weten. 'Van een ontslagronde is geen sprake.' Er werken 3.100 mensen bij het bedrijf, dat in acht landen actief is. In België telt Casa 70 winkels.

De keten, die in gecontroleerd wordt door de Nederlandse ondernemersfamilie Blokker, lijdt al sinds 2016 verlies. Cijfers voor 2019 zijn nog niet beschikbaar, maar in 2018 boekte de groep een nettoverlies van 19 miljoen euro op een omzet van 174 miljoen euro. 

De groep stond al jaren onder druk, onder meer door de scherpe concurrentie van ketens als Action. Ook IKEA geldt als een te duchten concurrent. Bovendien mispakte Casa zich aan e-commerce: de groep lanceerde pas in 2017 een eigen webwinkel. 

Cashproblemen

Twee jaar geleden smeedde Casa nog een plan om in 2020 'weer op de kaart te staan'. Daarbij verloren 50 mensen hun job en sloot Casa een oud magazijn. In plaats daarvan nam de groep een nieuw geautomatiseerd magazijn langs de E313 in thuisbasis Olen in dienst. Naast investeringen in zijn webwinkel stak Casa ook energie in de vernieuwing van zijn stenen winkels.

Maar winst zal er niet zijn in 2020. Corona strooit roet in het eten. Verschillende van de 500 winkels in acht landen moesten in de strijd tegen corona de deuren sluiten. 'Casa was 2020 sterk gestart met een omzet die 10 procent hoger lag dan een jaar eerder', klinkt het in een persbericht. 'Maar de uitbraak van de Covid-19-pandemie heeft een stevige impact gehad op het uitgetekende herstel.'

Omdat de inkomsten fors daalden, kreeg het bedrijf cashproblemen. Daardoor kan het zijn leveranciers niet meer betalen. Om kosten te besparen zette Casa een deel van zijn personeel op tijdelijke werkloosheid, vroeg het zijn leveranciers en huurders uitstel van betaling en klopte bij de bank voor kredieten aan.

Schuldherschikking

Toch is 'een aanzienlijke herschikking van de uitstaande schuld' vereist, schrijft het bedrijf. Daarom vraagt het bescherming tegen zijn schuldeisers. In januari 2019 torste Casa zo'n 110 miljoen euro schuld, waarvan het grootste deel op korte termijn moest worden afgelost. 

Begin dit jaar schoot de Nederlandse familie Blokker te hulp. De ondernemers verkochten hun familiebedrijf Blokker, maar hun Belgische keten Casa verkochten ze nog niet. Begin dit jaar had de familie Blokker de schulden van Casa met 69,5 miljoen verlicht door schuldvorderingen om te zetten in kapitaal. Dat moest de leveranciers meer vertrouwen geven.

Het lijkt erop dat de coronacrisis de hoofdaandeelhouders zal dwingen die oefening nog eens ter herhalen. 'De directie heeft ons gezegd dat er privé-investeringen komen, maar dat een verkoop van het bedrijf niet op tafel ligt', zegt Marc Jacobs van de vakbond ACV Puls.

Casa is lang niet de enige keten die door corona in nood verkeert. Alle winkels zijn getroffen omdat ze maandenlang hun deuren dicht moesten houden. E5 Mode vroeg eerder al bescherming tegen zijn schuldeisers en is op zoek naar een overnemer.

FNG, het moederbedrijf van Brantano, kampt met een schuldencrisis en werkt aan een reddingsplan. In Nederland heeft HEMA gelijkaardige problemen. Boven de Moerdijk woedt dezer dagen een debat of HEMA al dan niet staatssteun moet ontvangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud