CEO McDonald's ontslagen na relatie met collega

Steve Easterbrook, ex-CEO van McDonald's. ©AFP

Onder leiding van CEO Steve Easterbrook is het aandeel van de restaurantketen sinds 2015 verdubbeld.

Volgens de hamburgerketen McDonald's heeft Steve Easterbrook met de relatie 'een zwak beoordelingsvermogen getoond'. Chris Kempczinski, de baas van de Amerikaanse activiteiten, volgt Easterbrook op.

Easterbrook is een 52-jarige Brit die gescheiden is. 'Ik ben een relatie aangegaan met een collega. Dit was een fout. Ik ben het eens met de raad van bestuur dat het tijd is voor mij om op te stappen. Verder hoop ik dat u mijn privacy respecteert', zei Easterbrook in een mail naar collega's. Hij werd vrijdagavond door bestuurders aan de deur gezet, het nieuws raakte zondagnacht bekend.

Volgens het bedrijfsbeleid van McDonald's mag een CEO met geen enkel personeelslid een relatie aangaan. 

Maandag maakt McDonald's bekend welke opstapregeling Easterbrook ontvangt. Easterbrook kreeg een jaarloon tussen 15 en 20 miljoen dollar. Omdat hij de regels schond, zal Easterbrook allicht minder ontvangen dan normaal. De man, die ook bestuurder is bij de supermarktgroep Wal-Mart, bezit voor 31 miljoen dollar opties en aandelen in McDonald's.

Easterbrook was de beste CEO in de restaurantbusiness.
Michael Halen
Sectoranalist Bloomberg Intelligence

Easterbrook stond sinds maart 2015 aan het hoofd van de restaurantketen. Het aandeel is onder zijn leiding verdubbeld. Ondanks de trend naar gezonder eten slaagde Easterbrook erin nieuwe groeimotoren te vinden. Hij waardeerde het menu op en liet een ontbijt toe gedurende de hele dag.

Easterbrook maakte betalingen gemakkelijk mogelijk via een smartphoneapp en werkte aan leveringen aan huis of op het werk (onder meer via een deal met UberEats).

Wereldwijd telt McDonald's 38.000 restaurants in 120 landen. Er werken 235.000 mensen voor het bedrijf, de werknemers van franchisevestigingen niet meegerekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud