Advertentie

Colruyt bant wegwerpzakjes voor fruit en groenten

Colruyt zet een nieuwe stap in de strijd tegen plastic. ©BELGA

De winkelketen vervangt de wegwerpzakjes door herbruikbare polyester zakken.

In de winkels van de Colruyt Group zullen tegen eind oktober geen plastic wegwerpzakjes voor groenten en fruit meer te vinden zijn. Ze worden vervangen door herbruikbare polyester zakjes, zo kondigt de groep dinsdag aan. Ze verwacht er 150 miljoen plastic zakjes per jaar mee te besparen.

De herbruikbare zakjes doen begin juni hun intrede in de winkels van de Colruyt Group. Vanaf 19 juni zal je in 50 winkels geen wegwerpzakjes meer vinden: de 29 Bio-Planet-winkels en 21 andere winkels van de groep (Colruyt, OKay, OKay Compact en Spar) in de buurt van Lier, Kortrijk, Bergen en Dinant. Tegen eind oktober zullen alle winkels overgestapt zijn op de herbruikbare zakjes voor groenten en fruit.

Wasmachine

De nieuw ontwikkelde, polyester zakjes kunnen volgens de groep meer dan 100 keer hergebruikt worden, en ze mogen in de wasmachine. Ze kunnen tot 4 kilogram dragen. Hun gewicht (37 gram) wordt aan de kassa automatisch in mindering gebracht.

De nieuwigheid komt in de plaats van de composteerbare zakken waarmee de keten kort experimenteerde. 'Met dit engagement wil Colruyt Group proactief deelnemen aan het uitrollen van een globale oplossing in België voor het verminderen van het plasticgebruik', zo staat in het persbericht.

Katoen

Colruyt is daar in de sector zeker niet alleen mee. Zo zet Delhaize in op herbruikbare katoenen en papieren zakken. Bij Comeos, de vertegenwoordiger van de Belgische handel en diensten, wijzen ze er dan ook op dat de hele sector maatregelen neemt met betrekking tot plastic zakjes. 'De engagementen maken deel uit van het sectoraal verpakkingsplan dat de Vlaamse regering afgelopen zomer heeft goedgekeurd', aldus Comeos-woordvoerder Hans Cardyn.

Daarin staan tegen 30 juni de afschaffing van de betalende plastic kassazakken en tegen het einde van het jaar de afschaffing van de eenmalige plastic zakjes voor groenten en fruit en het aanbieden van alternatieven. 'Dat verschillende retailers nu al initiatieven hebben ontwikkeld om de hoeveelheid plastic te verminderen, kunnen we alleen maar toejuichen en toont aan dat het de sector menens is om alle verpakkingen aan te pakken', zegt Cardyn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud