Colruyt-groep start met kassaloos betalen

Kassaloos winkelen kan straks onder andere in deze Spar-winkel in Wespelaar.

De supermarktgroep Colruyt lanceert een methode die klanten toelaat te winkelen zonder de kassa te passeren. Het kassaloos betalen wordt eerst ingevoerd bij Spar. Later dit jaar volgt de keten OKay.

Klanten die kassaloos willen betalen moeten een app downloaden waarmee ze in de winkel barcodes van producten kunnen scannen. Aan de uitgang van de winkel moeten ze een QR-code scannen, waarna de betaling gebeurt.

Deze maand wordt de nieuwe betaalmethode gelanceerd bij vier Spar-winkels in Wespelaar, Sint-Genesius-Rode, Kalken en Vielsalm. 'Dan gaan we het systeem zes maanden testen', zegt Spar-directeur Dirk Depoorter. 'Als het een succes is kan het worden uitgerold naar de andere Spar-winkels.'

OKay

Vanaf augustus wordt het systeem ook getest bij vier winkels van de buurtwinkelformule OKay. Ook daar zal het systeem eerst zes maanden worden getest voor het kan worden uitgerold naar de rest van de winkel.

Bij de keten Colruyt wordt de betaalmethode nog niet ingevoerd. Maar in de toekomst behoort dat wel tot de mogelijkheden.
Dirk Depoorter
Directeur Spar

Bij de keten Colruyt wordt de betaalmethode niet ingevoerd. 'Maar in de toekomst behoort dat wel tot de mogelijkheden', zegt Depoorter. 

De Colruyt-groep is de eerste Belgische supermarktspeler die kassaloos betalen mogelijk maakt. In de VS lanceerde de e-commerce-groep Amazon al een winkel waar je alleen kassaloos kunt betalen.

Hoe werkt het nieuwe systeem van de Colruyt-groep?

Albert Heijn en Amazon

Ook de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn experimenteert met stadswinkels waar je enkel kassaloos kunt betalen. De keten wil in de komende jaren 80 van dergelijke winkels openen in Nederland. De zusterketen Delhaize heeft niet meteen plannen het systeem over te nemen, zei CEO Xavier Piesvaux afgelopen weekend aan De Tijd.

Bij Spar en OKay kunnen mensen kiezen of ze kassaloos winkelen of aan een 'klassieke' kassa aanschuiven.

Gelijkaardige winkelervaringen bestaan al elders, onder andere in China en de Verenigde Staten, waar Amazon pionierde met het systeem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud