Colruyt houdt kuis in Franse contracten

Foto Belga ©BELGA

De omzet van retailgroep Colruyt is in het eerste kwartaal met een kleine 3 procent gestegen. De foodservicedivisie slikte een omzetdaling van 4,3 procent. Colruyt heeft daar bewust de minder rendabele contracten de deur uitgegooid, om ruimte te maken voor een nieuw, omvangrijk, foodservicecontract. Dat hield de totale omzet onder de analistenverwachtingen.

De totale omzet klokte af op 2,11 miljard euro. Dat is duidelijk minder dan de analistenverwachtingen. ING mikte op een omzet van 2,16 miljard euro, Degroof zat met een prognose van 2,18 miljard nog een tikje hoger. De retaildivisie, de grootste van de groep met de Colruyt-winkels onder zijn hoede, groeide met 3,4 procent tot 1,6 miljard euro. De Halse retailer schrijft dat zelf toe aan 'de consistente toepassing van de laagste prijzenstrategie'.

Het meest interessante verhaal lijkt zich evenwel af te spelen in de divisie groothandel en foodservice. Die boekte in zijn geheel een nulgroei op 348,3 miljoen euro. De Spar-winkels duwden de groothandelscijfers wel nog 2,9 procent hoger.

Capaciteit

Maar in de Franse foodservice-activiteiten ogen de zaken minder goed. Daar is sprake van een omzetdaling met 4,3 procent. Die daling is het gevolg van een bewuste keuze van Colruyt. In het persbericht spreekt het bedrijf nogal omfloerst van 'een optimalisatie van de Franse klantenportefeuille die doelbewust werd doorgevoerd om de Franse organisatie toe te laten zich voor te bereiden op meer rendabele groeiopportuniteiten'.

Lees: Colruyt heeft een grote kuis gehouden in de contracten van de foodservice-divisie, en de minder rendabele zijn er onverbiddelijk uit gegaan. 'We moesten capaciteit vrijmaken voor een nieuw, groot foodservicecontract', zegt financieel directeur Marc Hofman. Dat verklaart het grote verschil met de analistenprognoses voor de divisie, die schommelden tussen groeicijfers van 9 tot 15 procent.

'De analisten hebben een jaar geleden tijdens een presentatie lucht gekregen van dat nieuwe contract', legt Hofman uit. 'Ze hebben echter gewoon de waarde van dat contract bovenop de bestaande activiteiten geteld, zonder rekening te houden met het feit dat wij productiecapaciteit moesten vrijmaken daarvoor.'

'Bovendien hebben zij de jaarlijkse waarde van dat contract gewoon door 4 gedeeld, en per kwartaal bijgeteld', vervolgt Hofman. 'Maar dat contract zit nu nog in de opstartfase, en het gros van die waarde zal dus pas later in het boekjaar gehaald worden.'

Prognose

De divisie overige activiteiten, ten slotte, groeide 2,4 procent tot 185,9 miljoen euro. Deze divisie bestaat vooral uit de DATS24-tankstations. Die groeiden dankzij hogere volumes en nieuwe openingen. De dalende pompprijzen in combinatie met extra promoties om de concurrentie het hoofd te bieden, zette wel een domper op de groei.

Hofman bevestigt dat topman Jef Colruyt naar aanleiding van de algemene vergadering op 25 september met meer gedetailleerde prognoses voor het boekjaar zal komen. Bij de jaarcijfers sprak de retailer enkel nog over een 'uitdagend' boekjaar, waarbij kostencontrole en het vasthouden van de laagsteprijzenstrategie centraal zullen staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud