'Colruyt is minst geliefde aandeel van Europa'

Colruyt is goed voor een paradox: hoe minder geliefd door analisten, hoe meer de koers lijkt te stijgen. ©BELGA

Door de ratingverlaging van Goldman Sachs raden zo goed als alle analisten aan het aandeel van de hand te doen.

De koers van de supermarkt Colruyt staat woensdag onder druk als gevolg van een ratingverlaging door analist Robert Joyce van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Die raadt tot nader order aan het aandeel van de hand te doen. Voordien stelde hij zich neutraal op.

16
Analisten
16 van de 18 analisten die het aandeel opvolgen hanteren een verkoopadvies.

De beslissing van Joyce heeft tot gevolg dat 16 van de 18 analisten die het aandeel opvolgen een verkoopadvies hanteren. De twee anderen raden aan het bij te houden. Geen enkel beurshuis is dus van mening dat het moet worden gekocht.

Die cijfers vallen ook buiten ons land op. Zelfs in die zin dat het persbureau Bloomberg het woensdag in een beknopte analyse heeft over het 'minst geliefde aandeel' (letterlijk zelfs 'het meest niet geliefde') van Europa, toch althans onder de grote bedrijven.

Lage score

Bloomberg kijkt daarvoor naar de StoxxEurope600-index. Colruyt haalt bij de analisten een consensusscore van 1,44 tegen een gemiddelde van 3,63 voor de beursgraadmeter. De schaal gaat van 1 voor 'verkopen' tot 5 voor 'kopen'. Met andere woorden: het gemiddelde grote beursgenoteerde bedrijf van Europa scoort op die schaal ruim tweemaal beter dan Colruyt.

Het aandeel werd in 2018 44 procent meer waard op de beurs, wat er vorig jaar het tweede beste aandeel van maakte in de Stoxx600 Retail Index. Enkel de Britse online supermarkt Ocado presteerde beter.

Defensief

Hoe meer het notoir defensieve en eigenzinnige aandeel klimt, hoe minder de analisten er tuk op zijn en onder de indruk zijn, is dus de conclusie. De verklaring daarvoor is dat de beurshuizen redeneren dat de sector in moeilijkheden verkeert en vinden dat Colruyt te duur geprijsd is.

25x
Koers/winst
Volgens Goldman Sachs noteert Colruyt tegen ongeveer 25 maal de verwachte winst van volgend jaar. Dat is 40 procent boven het eigen gemiddelde van de supermarktspeler voor het voorbije decennium en de gemiddelde premie tegenover de sector.

Volgens Joyce noteert de groep uit Halle tegen ongeveer 25 maal de verwachte winst van volgend jaar. Dat is 40 procent boven het eigen gemiddelde van de supermarktspeler voor het voorbije decennium en de gemiddelde premie tegenover de sector.

'De verslechtering van de marktomstandigheden en de hoge premie waartegen Colruyt noteert, doen het neerwaartse risico toenemen', zegt de analist. Toch blijft hij lovend voor Colruyt dat hij een van de spelers 'met de hoogste kwaliteit' voor rendement en consistente cashproductie blijft vinden.

32 procent lager

Ook andere analisten blijven lovend. Alleen vinden ze dat de staat van dienst nu wel te ruim verrekend is in de koers. Analisten hanteren een gemiddeld koersdoel voor Colruyt van 43,57 euro, 32 procent lager dan de huidige notering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud