Colruyt neemt vlucht na winstbelofte

Colruyt verrast de markt nu het voorspelt dat de nettowinst dit jaar een trapje hoger zal springen. ©BELGA

Colruyt opende op de Brusselse beurs 9 procent hoger. Gisteren stelde CEO Jef Colruyt winstgroei in het vooruitzicht op de algemene vergadering.

De distributiegroep Colruyt  verwacht dat de nettowinst in het gebroken boekjaar, dat in maart eindigt, licht hoger zal liggen dan vorig boekjaar. Toen boekte Colruyt 372 miljoen euro nettowinst.  

Als er nog iets gaat gebeuren, ga je het van ons horen.
Jef Colruyt
CEO Colruyt

Die uitspraak van CEO Jef Colruyt op de algemene vergadering gisteren, geeft het aandeel vleugels. De supermarktketen koerst kort na de opening 9 procent hoger op de Brusselse beurs.

Analisten waren fors negatiever in hun voorspellingen en hadden geen winstgroei verwacht.

Relatief

'Een jaar geleden waren we wat voorzichtiger', zei Jef Colruyt tegen de aandeelhouders. 'Als er nog iets gaat gebeuren, ga je het van ons horen. Maar op dit moment zijn de resultaten licht beter.'

De koerswinst van Colruyt is evenwel relatief. Het aandeel noteert nog steeds 20 procent lager dan in juni. Toen kreeg het de grootste klap in zijn geschiedenis nadat Colruyt had gewaarschuwd voor toenemende prijs- en promodruk. 

Analisten

Het beurshuis KBC Securities onthaalt het nieuws positief en verhoogt het koersdoel van 39 naar 45 euro, maar behoudt wel zijn verkoopadvies omdat de koers al voorop liep. 'Eén zwaluw maakt de lente niet. De concurrentiedruk zal hoog blijven', stelt analist Alan Vandenberghe. Ook beurshuis Jefferies blijkt kritisch en handhaaft het verkoopadvies: 'Na de koersval is de beurswaardering van absurd naar gewoon excessief gegaan'. 

Bij ING zijn evenmin onder de indruk. 'Jef Colruyt mag dan veel vertrouwen etaleren, zijn ondertoon bleef voorzichtig, analyseert analist Hans D'Haese. 'Colruyt zegt dat het op de korte termijn geen enkele verbetering ziet in het economisch klimaat en de consumentenmarkt.' De analist handhaaft zijn houdadvies bij een ongewijzigd koersdoel van 41 euro.

Degroof Petercam, dat sinds maandag als enige beurshuis in Europa een koopadvies voor Colruyt meegeeft, is ook positief. 'De vooruitzichten zijn duidelijk beter dan verwacht', zegt analist Fernand De Boer. 'Colruyt verwacht niet dat de intrede van Jumbo op de Belgische markt een grote impact zal hebben. De warenhuisketen doet er dan ook verstandig aan te blijven bij zijn kernstrategie van een efficiënte supply chain en een lage prijszetting.'

De analist handhaaft zijn koopadvies en verhoogt het koersdoel van 56 naar 58 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud