Colruyt onderuit op de beurs na slappe winstprognose

©Photo News

Het aandeel Colruyt gaat kopje onder. Beleggers zijn ontgoocheld over het dalende marktaandeel en de flauwe winstprognoses van de supermarktketen.

Gisteravond publiceerde Colruyt jaarcijfers over zijn gebroken boekjaar dat eindigde in maart. Daaruit blijkt dat er reden tot bezorgdheid is. 'Ontgoochelende resultaten', reageert het beurshuis Degroof Petercam.

Colruyt is de voorbije jaren een gediversifieerde groep geworden. Colruyt is onder meer ook eigenaar van Spar, OKay, Jims Fitness, Bike Republiek (vroeger Fiets!), de online apotheek Newpharma en Bioplanet. Maar het zijn de Colruyt-winkels zelf die de grootste brok vormen en die Degroof Petercam zorgen baren.

De omzet van Colruyt is vorig jaar wel gestegen, maar het bedrijf verloor - voor het tweede jaar op rij - marktaandeel. Door de covidcrisis gingen mensen vaker shoppen in kleinere buurtsupermarkten van de concurrentie in plaats van in de grote vestigingen van Colruyt.

Op korte termijn zien we het dalende marktaandeel niet meteen als een issue, maar er is enige actie nodig om de positie op middellange en lange termijn te beschermen.
Degroof Petercam

'Op korte termijn zien we dat niet meteen als een issue, maar er is enige actie nodig om de positie op middellange en lange termijn te beschermen', aldus Degroof Petercam.

En er waren nog elementen waar beleggers van wakker liggen. Colruyt kon de winstmarges vorig jaar alleen stabiel houden dankzij een eenmalige meevaller. Bovendien verwacht de groep dat het nettoresultaat van vorig jaar in het huidige boekjaar 'moeilijk te evenaren valt'.

De meeste analisten hanteren een houden-advies voor het aandeel. 'Het aandeel blijft met een premie tegenover sectorgenoten noteren, maar dat is nog altijd gerechtvaardigd door de gezonde balans en het hoge rendement op het ingezette kapitaal', aldus het beurshuis ING.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud