Colruyt schrapt 15 leveranciers na sociale audit

©BELGA

De Halse supermarktgroep Colruyt heeft voor het elfde jaar op rij sociale audits uitgevoerd bij Aziatische leveranciers van non-foodproducten. 15 weigerden een audit of werden gebuisd. Colruyt zal met die leveranciers dan ook niet meer samenwerken.

De voornaamste struikelblokken waren te veel overuren, of het niet correct betalen ervan, en 'het niet naleven van elementaire veiligheidsregels'.

Colruyt organiseert dergelijke audits al elf jaar. Vorig jaar werden 34 Aziatische leveranciers afgedankt wegens het weigeren van of buizen op de audit. In 2012 waren dat er 25. Ook toen struikelde de groep over de overuren en de veiligheid.

Voeding

Sinds 2013 wordt het systeem ook toegepast voor de leveranciers van voedingsproducten 'in risicolanden'. Dat leidde tot nu toe nog niet tot de beëindiging van samenwerkingen. Maar van de 34 doorgelichte bedrijven kregen er 30 wel een lijstje met punten van verbetering mee. Afhankelijk van hoe die daarmee omspringen, zal volgend jaar beslist worden wat daar verder mee gebeurt.

De audits zijn voor Colruyt ook een kostenpost. De groep organiseerde 62 audits op eigen houtje, wat 42.000 euro kostte. Daarnaast maakt Colruyt ook gebruik van audits die andere bedrijven organiseerden, op voorwaarde dat die volgens bepaalde internationale standaarden zijn gebeurd waardoor de groep er toegang toe heeft.

Lokale overheden

Dat brengt de teller van de audits op een totaal van 285. Dat lijkt niet min, maar Colruyt benadrukt de beperkte impact van zijn inspanning. 'Colruyt blijft op wereldschaal een bescheiden speler met beperkte mogelijkheden', klinkt het. De supermarktgroep roept alle betrokken partijen dan ook op 'om hun verantwoordelijkheid op te nemen'.

Colruyt viseert daarbij vooral de lokale overheden van de landen waar zijn leveranciers gevestigd zijn. 'Zij blijven vaak in gebreke bij het uitvoeren van de gepaste controles', aldus Colruyt. 'De groep vraagt ze dus om strikter toe te kijken op de naleving van hun eigen wetgeving.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud