Colruyt stapt in fitnessketen JIMS

©BELGA

De retailgroep Colruyt verrast met de overname van de fitnessketen JIMS. De groep heeft het over een niet te missen opportuniteit en een uitbreiding van het dienstenaanbod.

Corluyt heeft alle aandelen van JIMS gekocht. De inlijving van de Zwijnaardse fitnessketen is een opmerkelijke zet van de groep Colruyt, die - naast een groot avontuur in groene energie - vooral andere retailformules heeft overgenomen, van de kledingketen ZEB en de fietswinkel Fiets! (nu Bike Republic) tot de online apotheek Newpharma.

De essentie

  • Colruyt wordt voor een onbekend bedrag volledig eigenaar van de Gentse fitnessketen JIMS.
  • Dat is een vreemde zijsprong voor de retailer, maar Coluyt zegt dat de overname een opportuniteit is en past in het dienstenaanbod en de focus op gezondheid van de groep.
  • De langetermijnplannen met JIMS zijn niet duidelijk. De focus ligt op de herstart na de coronasluiting die zwaar weegt op de fitnessector.

Colruyt zegt dat de overname past in zijn ambitie om 'in te spelen op de behoeften van de consument in verschillende levensfases' en dat ze ook past in de investeringsfilosofie rond gezondheid, met onder andere de invoering van de nutriscore. 'JIMS was een opportuniteit die we niet konden laten liggen', zegt Hanne Poppe, de woordvoerster van Colruyt.

Toch is de investering in een fitnessketen iets helemaal anders dan de retailformules van de groep 'We zijn al langer niet meer een hardcore retailer, maar ook een aanbieder van service', zegt Poppe. 'Met de SmartWithFood-app helpen we klanten met de keuze van voeding. In de Colruyt Group Academy bieden we onze werknemers opleidingen en workshops rond gezond leven aan.' Gezondheid is een stokpaardje van CEO Jef Colruyt.

We zijn al langer niet meer een hardcore retailer, maar ook een aanbieder van service.
Hanne Poppe
Woordvoerster Colruyt Group

JIMS heeft in ons land en Luxemburg 27 fitnessclubs die vooral in de grotere steden zijn gevestigd. JIMS werd opgericht door Francis Ottevaere, een oudgediende van de Britse investeringsmaatschappij 3i. Het biedt goedkope abonnementen aan voor conditie- en krachttrainingen en geeft ook individuele coaching en groepslessen, zowel in de clubs als digitaal. Mogelijk kan Colruyt, dat in alle hoeken van ons land actief is met tal van formules, een turbo zetten op de expansie van JIMS, dat zo'n 125 werknemers telt.

Heropening

De Halse groep laat voorlopig nog niet in haar kaarten kijken waarom ze precies deze overname zo'n opportuniteit vindt en wat de toekomstplannen zijn. 'Er wordt gekeken naar synergieën met andere activiteiten in de Colruyt-groep. Maar de focus gaat de eerste maanden volledig naar de heropening', zegt Poppe. De fitnesssector heeft zwaar geleden onder de lockdownmaatregelen.

JIMS-oprichter en CEO Francis Ottevaere. ©wim kempenaers (wkb)

Het is door die moeilijke context niet meteen duidelijk hoeveel klanten JIMS nu telt. Vorig jaar in juni, na de eerste lockdown, klonk Ottevaere nog strijdvaardig. Toen kregen de 60.000 klanten de kans hun abonnement en betalingen te bevriezen. 'Het gebrek aan perspectief is het vervelendste', verklaarde Ottevaere toen. Door de coronacrisis begon het bedrijf met fitnessmomenten in parken en het leveren van content voor de Play-Fit-workoutapp van Telenet.

Over de overnameprijs willen Colruyt en de verkopers niets kwijt. In 2019 haalde het bedrijf naar eigen zeggen 17 miljoen euro omzet en 3,2 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda). De cijfers van 2020 zijn nog niet bekend, maar dat is sowieso een verloren jaar.

In 2017 stond de fitnessketen in de etalage, maar of het toen tot een verandering in de aandeelhoudersstructuur kwam, is onduidelijk. Toen had de holding Dovesco van de textielfamilie rond Jan De Clerck zowat 60 procent van de aandelen en Ottevaere zo'n 40 procent. Uit een akte in het Staatsblad blijkt dat Ottevaere eind maart ontslag heeft genomen als gedelegeerd bestuurder. Gregory en Anthony De Clerck, de zonen van Jan De Clerck, zaten toen nog in het bestuur. Ottevaere zal JIMS leiden onder de vleugels van Colruyt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud