Colruyt verwacht meer winst ondanks pandemie

Jef Colruyt roept de politici op om efficiënter met overheidsgeld om te springen. ©BELGA

Ondanks de gevolgen van de coronacrisis denkt de winkelgroep Colruyt dit jaar evenveel of zelfs meer winst te maken dan vorig boekjaar.

'We evenaren minstens het nettoresultaat', zei topman Jef Colruyt woensdag op de jaarlijkse algemene vergadering van de supermarktgroep. 'Mogelijk doen we het zelfs iets beter.' Ter herinnering: vorig jaar boekte Colruyt zonder eenmalige effecten 380 miljoen euro winst.

De ondernemer houdt wel een slag om de arm. 'We moeten afwachten wat de komende maanden brengen. Er is geen garantie dat we het halen. Maar als de trend zich doorzet, moet het lukken om even goed of wat beter dan vorig jaar te presteren.'

Zeker in het begin van de crisis kochten mensen meer in de supermarkt, onder andere omdat de horeca dicht was.

Door corona moet Colruyt extra veiligheidsmaatregelen nemen. 'Die extra kosten zijn niet niks', zegt Jef Colruyt. 'In de resultatenrekening van het boekjaar 2020/2021 komen ze verder tot uiting.' Tegelijk profiteert Colruyt van hogere verkoopcijfers. Zeker in het begin van de crisis kochten mensen meer in de supermarkt, onder andere omdat de horeca dicht was.

In het begin van de crisis verloor Colruyt wel marktaandeel omdat buurtwinkels populairder werden dan grote winkels. 'Mensen wilden in hun onmiddellijke omgeving winkelen', zegt operationeel directeur Marc Hofman. 'Onze concurrenten zijn relatief beter vertegenwoordigd met buurtwinkels dan wij.' Of Colruyt de voorbije maanden marktaandeel bleef verliezen, is niet duidelijk.

Politiek

Jef Colruyt had ook enkele boodschappen aan de Belgische politiek. 'We hebben met onze kaderleden enkele tips bezorgd aan de partijvoorzitters', zei hij aan het veertigtal opgekomen aandeelhouders. ‘Maak eerst werk van de basistaken en maak die zo efficiënt mogelijk. Kan het niet beter, met minder centjes? Bij Colruyt zijn we al dertig jaar bezig met die oefening', klonk het.

Daarnaast deed hij een oproep om werk te maken van de energietransitie en een duurzamere economie. 'Als we daar op doorpakken, kan dat voor ons een verschil maken op de lange termijn. Denk aan de waterstofeconomie, nieuwe landbouwtechnieken… Je moet er durven geld in te investeren. Als de nieuwe regering dat doet, verdient ze haar inzet meerdere keren terug', zegt Colruyt.

Ook de Belgische arbeidsmarkt is volgens de supermarktbaas aan modernisering toe. 'Veel afspraken zijn 30 tot 50 jaar geleden gemaakt. Die moeten we toch eens herbekijken. De vraag is of de vakbonden daartoe bereid zijn. Maar als dat niet gebeurt, gaan we de komende jaren op belemmeringen botsen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud