Colruyt ziet marge verder afbrokkelen

©NICOLAS MAETERLINCK/BELGA

De Halse supermarktgroep Colruyt heeft haar winstmarges het afgelopen boekjaar verder zien afbrokkelen onder druk van de scherpe concurrentie en het moeilijke economische klimaat. De groep ziet ook voor het komende boekjaar geen beterschap wat dat betreft.

Colruyt slaagde er het afgelopen boekjaar wel in om zijn omzet verder op te krikken. Die steeg met 4,1 procent tot 8,65 miljard euro. Maar al snel blijkt dat die groei er niet zomaar kwam.

De ruime bedrijfswinst (ebitda) daalde met 1,9 procent tot 686,8 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) daalde 5,3 procent tot 488,1 miljoen euro. Dat komt neer op een marge van 5,6 procent, komende van 6,2 procent tijdens het vorige boekjaar.

Netto prijkt er 349,8 miljoen euro in de tabellen. Dat komt neer op een daling van 1,1 procent, door Colruyt nogal genereus omschreven als 'in lijn' met vorig boekjaar. De groep deed zo minder slecht dan sommige analisten vreesden, maar blijft wel onder de brede consensusverwachting van een nettowinst van 352 miljoen euro.

Marges

Financieel directeur Marc Hofman maakt zich echter weinig zorgen over de druk op de marges. 'De vraag is niet hoe lang wij een daling van de marges kunnen blijven opvangen, maar hoe lang de concurrentie deze promotiestrijd kan blijven volhouden', zegt hij. Hij nuanceert het verhaal ook enigszins. 'Onze brutomarge zakt vier basispunten, een daling die niet oploopt doorheen onze operaties', zegt hij. 'Dat merk je aan het feit dat de daling van onze winst voor belastingen even groot is. Wij blijven erin slagen om onze algemene kostenstructuur onder controle te houden.'

Op het vlak van marktaandeel is het afgelopen boekjaar een nuloefening geweest. Een goed eerste halfjaar werd tenietgedaan door een dipje in de tweede jaarhelft. Maar volgens Hofman verbergt dat een herstelbeweging op het einde van het boekjaar. 'Het dipje deed zich vooral voor in het derde kwartaal', zegt hij. 'Nadien plukten we de eerste vruchten van onze campagne om onze laagsteprijsgarantie sterker in de verf te zetten.'

Dividend ongewijzigd

Colruyt stelt een ongewijzigd brutodividend voor van 1 euro per aandeel. Analisten hadden gehoopt op een lichte verhoging tot 1,05 euro per aandeel.

Een becijferde prognose voor het nieuwe boekjaar geeft Colruyt niet. Daarvoor is het zoals steeds wachten op de algemene vergadering van 24 september. Maar in het persbericht klinkt het toch al weinig opbeurend. 'We verwachten dat de felle concurrentie en druk op de prijzen zal aanhouden', klinkt het. 'In dit uitdagende marktklimaat zal Colruyt zijn algemene kostenevolutie onder controle houden en blijven investeren in de essentie van zijn zakenmodel.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud