Colruyt lanceert winkelen met je stem

©Shutterstock

Klanten van Colruyt kunnen vanaf vandaag boodschappen doen met hun stem. De supermarktketen lanceert een proefproject via de slimme luidspreker Google Home en Android-smartphones.

‘OK Google. Praat met Colruyt. Een pak borrelnootjes. Een fles cola. Westmalle. En één volkorenbrood.’ Colruyt-medewerker Laurent Vanduynhoven somt op welke producten hij in zijn boodschappenlijstje wil zetten in de app van de supermarktketen.

Zijn luisteraar: een cilindervormige witte bak, beter bekend als Google Home, de slimme speaker van het techbedrijf Google. Hij had zich ook tot zijn smartphone kunnen wenden. Ook daar staat Assistant op, de Google-software die ervoor zorgt dat apparaten menselijke taal kunnen begrijpen.

Colruyt lanceert vandaag een proefproject dat het voor klanten mogelijk maakt om met hun stem boodschappenlijsten te maken via het Google-systeem. ‘De boodschappen moeten ze dan wel nog zelf gaan kopen in onze winkels of bestellen in onze app bij de webwinkel Collect&Go’, zegt Guy Elewaut, de marketingdirecteur van Colruyt. ‘Maar dit is nog maar het begin. Met de feedback van de 200 klanten die zich vanaf vandaag kunnen inschrijven voor onze test, willen we de mogelijkheden uitbreiden.’

Elewaut droomt er al van hoe Assistant gehoorzaamt als hij zegt: ‘OK Google. Bestel mijn boodschappen bij Collect&Go. Afhalen maandag om 10 uur.’

Wat is cola?

‘We maakten onze toepassing helemaal zelf’, zegt marketingmanager Jessie Maras. De programmeurs van Colruyt moesten de app onder andere leren onderscheiden wat klanten bedoelen als ze ‘cola’ zeggen. Blikje of flesje? Coca-Cola, Pepsi of het huismerk? ‘De software maakt een keuze door te kijken naar wat klanten in het verleden kochten’, zegt Vanduynhoven.

De software selecteert de merken op basis van wat u eerder kocht.
Laurent Vanduynhoven
Medewerker Colruyt

Colruyt weet via zijn klantenkaart wat u koopt. Als u vaak fairtradebananen koopt, zal Google die standaard selecteren. U kunt dat achteraf handmatig aanpassen.

De supermarktketen is de eigenaar van de data die klanten genereren. ‘We betalen Google wel een bijdrage om hun platform te gebruiken.’ Hoeveel het project kost, wil Colruyt niet kwijt.

Supermarkten springen op spraakassistent

Colruyt is de eerste supermarktketen in België die spraaktechnologie lanceert. In Nederland begon Albert Heijn vorig jaar een gelijkaardig project, maar dat is niet toegankelijk voor zijn Belgische klanten. In het Verenigd Koninkrijk sprong de winkelketen Argos al op de kar en in Frankrijk begon Carrefour ermee.

In de Verenigde Staten kunnen mensen via Google met hun stem winkelen bij de supermarktketens Walmart, Costco, Walgreens en Kroger.

Googles concurrent Amazon is ook actief met de spraakassistent Alexa. Wie een fles water vraagt aan Alexa krijgt die in de meeste gevallen toegestuurd vanuit de webwinkel van Amazon. Maar Amazon werkt ook samen met concurrenten. Zo kunnen Amerikaanse klanten van Ahold Delhaize boodschappen doen via Alexa.

Wanneer de supermarkt zijn spraaktechnologie openstelt voor alle klanten, is nog niet duidelijk. ‘Pas als Google een Belgische versie van zijn Assistant lanceert’, zegt Elewaut. Nu gebruikt Colruyt de Franse en de Nederlandse versie van het systeem. Die kunnen overweg met Belgische accenten, maar u moet de landinstellingen op uw smartphone aanpassen.

iPhone

Bovendien test Colruyt het systeem voorlopig alleen bij Android-toestellen. ‘Als Google Assistant naar België komt, wordt er ook een versie voor iPhone beschikbaar’, klinkt het.

Colruyt sluit niet uit dat ook concurrenten van Google Assistant - zoals Alexa van Amazon - zullen kunnen winkelen bij Colruyt. ‘Maar de concurrenten hebben nog geen Nederlandstalige versie’, zegt Elewaut.

‘Spraakassistenten worden erg belangrijk’, zegt hij. Hij verwijst naar een recent rapport van de consultant Deloitte, dat spraakassistenten omschrijft als ‘het hebbeding van 2019’. ‘De consument bepaalt waar ons project naartoe gaat, maar we zitten op de trein en zijn klaar om het fenomeen te omarmen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud